Πώς να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς στα πόδια στις γυναίκες

Οι πληροφορίες αυτής της ενότητας δεν προορίζονται για χρήση για αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία. Σε περίπτωση πόνου ή οποιασδήποτε άλλης επιδείνωσης της νόσου, οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από τον θεράποντα ιατρό. Για τη διάγνωση και το σωστό ραντεβού για θεραπεία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο ειδικό.

όμορφα πόδια χωρίς σημάδια κιρσών

Οι κιρσοί είναι μια από τις πιο κοινές αγγειακές παθήσεις. Προσβάλλει περίπου το 25% των γυναικών και το 10% των ανδρών παγκοσμίως. Αυτή η ασθένεια είναι μια παθολογική διαδικασία κατά την οποία οι φλέβες διογκώνονται και προεξέχουν. Προκαλείται από κακή βατότητα των αιμοφόρων αγγείων. Ως αποτέλεσμα, το αίμα συσσωρεύεται και διευρύνει τα τοιχώματά τους. Γίνονται πολύ λεπτά, κάτι που γίνεται αντιληπτό σε ένα γαλαζωπό δίκτυο στο δέρμα. Ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη της νόσου θεωρείται ότι είναι οι ορμονικές αλλαγές. Ο έμμηνος κύκλος, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση είναι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια και ενδιαφέρονται περισσότερο για τη θεραπεία της από τους άνδρες.

Σημάδια κιρσών στις γυναίκες

Πολύ συχνά, οι ασθενείς χάνουν τα αρχικά στάδια της νόσου. Αποδίδουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο σε γενικές παθήσεις, άβολα παπούτσια, κακές καιρικές συνθήκες, πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης κ. λπ. Τέτοιες τακτικές είναι λάθος. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθούν τα κύρια σημάδια των κιρσών στα αρχικά τους στάδια. Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπισή του θα είναι ευκολότερη και ταχύτερη. Τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν:

 • Πρήξιμο των ποδιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άκρα χυτεύονται ταυτόχρονα και χωριστά.
 • Αγγειακό δίκτυο στο δέρμα των ποδιών.
 • Κνησμός και κάψιμο στις γάμπες.
 • Αυξημένη μελάγχρωση του δέρματος των ποδιών.
 • Τα αγγεία στα κάτω άκρα είναι καθαρά ορατά με γυμνό μάτι.
 • Μεγάλη βαρύτητα στα πόδια, χειρότερα το βράδυ.
 • Κράμπες στα κάτω άκρα.

Εκτός από τις παραπάνω χαρακτηριστικές εκδηλώσεις, οι φλέβες στα πόδια αποκτούν αυξημένη ευαισθησία. Μια γυναίκα αισθάνεται οδυνηρές αισθήσεις κατά την ψηλάφηση. Οι μώλωπες και οι πληγές στα πόδια δεν επουλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και τα πιο μικρά χτυπήματα προκαλούν τραυματισμούς. Τα άκρα τελικά καλύπτονται με πληγές. Όλα αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή άσκηση. Εάν εντοπίσετε τουλάχιστον μία ή περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις ταυτόχρονα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν εξειδικευμένο ειδικό.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της νόσου

Κατά κανόνα, η ασθένεια εμφανίζεται με φόντο τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού, τα οποία εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής και τη γενετική προδιάθεση του ασθενούς. Η κύρια συγγενής αιτία της ανάπτυξης της νόσου θεωρείται η υπερβολική αδυναμία της φλεβικής βαλβιδικής συσκευής. Ωστόσο, οι παράγοντες που προκαλούν αυτή την ασθένεια είναι γνωστοί στην ιατρική. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Λόγοι για την ανάπτυξη κιρσών
 • συστηματική ορθοστασία ενώ στέκεσαι.
 • καθιστική εργασία?
 • καθιστική ζωή;
 • Ευσαρκία;
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα?
 • άβολα παπούτσια?
 • Κακές συνήθειες.

Επιπλέον, λόγω εγκυμοσύνης, οι γυναίκες είναι επιρρεπείς σε αυτή την ασθένεια. Οι κιρσοί των κάτω άκρων μπορούν να εκδηλωθούν τόσο άμεσα κατά τον τοκετό όσο και μετά τον τοκετό.

Πολύ συχνά η παθολογία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι προκλητικός παράγοντας. Συνοδεύονται από προβλήματα με τη ροή του αίματος στις φλέβες. Αυτό οδηγεί σε χρόνια ανεπάρκεια βαλβίδας. Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, το αίμα στις φλέβες λιμνάζει. Τους κατακλύζει και προάγει το τέντωμα. Σχηματίζονται ο κόμπος και η σφραγίδα. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζεται παραμόρφωση των τοιχωμάτων των αγγείων. Υπό την επίδραση αυτών των διεργασιών, ο τροφισμός των ποδιών διαταράσσεται. Οι επιπλοκές εμφανίζονται στις γάμπες με τη μορφή μακροχρόνιων μη επουλωτικών πληγών.

Σε ποιον γιατρό να πάω;

Η ασθένεια δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά φέρνει επίσης σημαντική ενόχληση και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες. Επομένως, στις πρώτες αχαρακτήριστες αλλαγές στην ευημερία, μια γυναίκα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή. Αυτός ο γιατρός ακούει τα παράπονα της ασθενούς και της συνιστά να επικοινωνήσει με έναν στενό ειδικό. Η διάγνωση και η θεραπεία αυτής της παθολογίας πραγματοποιείται με:

 • Φλεβολόγος
 • Αγγειοχειρουργός

Πριν πει πώς να θεραπεύσετε τους κιρσούς στα πόδια στις γυναίκες, ο γιατρός θα πρέπει να εξοικειωθεί με τις κλινικές εκδηλώσεις. Για να το κάνει αυτό, διεξάγει μια έρευνα στην οποία ρωτά τον ασθενή:

Εξέταση από φλεβολόγο
 1. Πόσο καιρό ανησυχείτε για δυσάρεστες αισθήσεις;
 2. Πόσο χρόνο αφιερώνετε στα πόδια σας;
 3. Σας ενοχλεί το πρήξιμο των κάτω άκρων;
 4. Με τι σχετίζεται η δουλειά σου;
 5. Ποιες χρόνιες ασθένειες είχατε στο παρελθόν;
 6. Υπάρχει γενετική προδιάθεση για τη νόσο;
 7. Χρησιμοποιείτε ορμονικά συμπληρώματα;

Μετά τη συνομιλία, ο γιατρός εξετάζει και ψηλαφίζει τα προσβεβλημένα άκρα. Θα ορίσει επίσης τη διεξαγωγή οργάνων και εργαστηριακών δοκιμών. Τα αποτελέσματά σας θα επιτρέψουν να γίνει η πιο ακριβής διάγνωση.

Συντηρητική θεραπεία των κιρσών στα πόδια στις γυναίκες

Μόλις ο γιατρός λάβει τα δεδομένα των εξετάσεων, θα αρχίσει να επεξεργάζεται μια θεραπευτική διαδικασία με στόχο την εξάλειψη της νόσου. Η μέθοδος θεραπείας επιλέγεται κατά περίπτωση. Στο αρχικό στάδιο, οι ειδικοί καταφεύγουν σε συντηρητικές θεραπείες. Αυτός ο τύπος θεραπείας περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων από τις ακόλουθες ομάδες:

 • Φλεμποτόνικοφ. Ανακουφίζουν από τις κράμπες.
 • Αναλγητικά. Αυτά τα φάρμακα ανακουφίζουν από τον πόνο.
 • Φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Επίσης, πολλοί ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να φορούν εσώρουχα συμπίεσης. Οι κάλτσες επιλέγονται από τον γιατρό. Εξηγεί επίσης πώς να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Θα πρέπει να αποφεύγετε να πηγαίνετε στη σάουνα ή στο ζεστό μπάνιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι υψηλές θερμοκρασίες διευρύνουν το ουάου και μειώνουν τον τόνο του. Οι γιατροί συνιστούν να επισκέπτεστε την πισίνα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από την ασθένεια. Μια γυναίκα με κιρσούς πρέπει να αρνηθεί:

 • Αλεύρι;
 • Καφές και τσάι?
 • Γλυκός;
 • λιπαρά και τηγανητά.

Θα πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή με φρεσκοστυμμένους χυμούς. Αυτά μπορεί να είναι νέκταρ εσπεριδοειδών, βατόμουρου και βερίκοκου. Εάν ο γιατρός διαπιστώσει υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης, θα πρέπει να συστήσει τη χρήση χυμού κολοκύθας. Οι μέρες της νηστείας έχουν επίσης θετική επίδραση. Επιτρέπουν στο σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες και το περιττό βάρος. Δεν χρειάζεται να περνάτε τέτοιες μέρες περισσότερες από τρεις φορές το μήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί θα συνταγογραφήσουν hirudotherapy. Έχει επίσης ευεργετική επίδραση στην κατάσταση των αγγείων των κάτω άκρων.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η ασθένεια έχει προχωρήσει, τότε δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς την παρέμβαση ενός αγγειοχειρουργού. Αυτός ο ειδικός εκτελεί τη χειρουργική θεραπεία των κιρσών στα κάτω άκρα. Οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μέθοδοι είναι:

 • Πήξη. Μπορεί να είναι λέιζερ ή ραδιοσυχνότητας. Σήμερα αυτού του είδους η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και επιτρέπει την ανάρρωση στα εξωτερικά ιατρεία.
 • Φλεβεκτομή. Αυτό το είδος θεραπείας στοχεύει στην αφαίρεση των κόμβων και στην αφαίρεση των παραμορφωμένων φλεβών.
 • Σκληροθεραπεία. Εξασφαλίζει μια σημειακή έγχυση. Σε ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η διαδικασία πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ενός μηχανήματος υπερήχων.

Όλες οι παραπάνω τεχνικές στοχεύουν στην αφαίρεση βότσαλων και σφραγίδων. Μετά την επέμβαση, είναι σημαντικό να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγετε την υποτροπή. Επομένως, όλα τα ραντεβού του θεράποντος ιατρού πρέπει να τηρούνται.