Δημοφιλείς τεχνικές μασάζ για κιρσούς

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κιρσούς. Έχουν ανοίξει στον κόσμο εξειδικευμένες κλινικές στενού προφίλ, ο τρόπος λειτουργίας των οποίων αποσκοπεί στην καταπολέμηση αυτής της παθολογίας. Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρέως διαδεδομένο όταν ανοίγουν ειδικές κλινικές για τη θεραπεία των κιρσών.

Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε τι είναι το μασάζ για τους κιρσούς και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαλλαγούμε από αυτήν την παθολογία.

Ενδείξεις

Ποια είναι η στάση των ειδικών στο μασάζ για φλεβικές παθολογίες; Πρέπει να σημειωθεί ότι οι γιατροί αντιδρούν με προσοχή και επιφυλακτικότητα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το μασάζ για την καταπολέμηση των κιρσών. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το μασάζ αντενδείκνυται εντελώς.

Η χρήση του συνιστάται ανεπιφύλακτα για προφύλαξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κιρσούς.

Αναφορά!Ένα μασάζ κιρσών μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση και να το επιδεινώσει. Μπορείτε να εμπιστευτείτε τα πόδια σας μόνο σε έναν έμπειρο μασέρ, επαγγελματία στον τομέα του.

Τύποι μασάζ για κιρσούς των ποδιών

Όταν διαγιγνώσκονται οι κιρσοί, το μασάζ θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς και γνωστές μεθόδους θεραπείας. Στην πράξη υπάρχουν διάφορα είδη μασάζ, καθένα από τα οποία στοχεύει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια. Συνιστάται να απευθυνθείτε σε ειδικούς εκπαιδευμένους σε όλες τις περιπλοκές της εργασίας με αυτήν την ασθένεια.

Το μάθημα μασάζ σας δίνει τη δυνατότητα:

 1. Διαχειριστείτε το πρήξιμο, τις κράμπες και το μούδιασμα.
 2. Απελευθερώστε την ένταση στα πόδια.
 3. Αυξήστε τον αγγειακό τόνο.
 4. Κανονικοποιήστε τη ροή του αίματος.

Οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικοί τύποι μασάζ περιγράφονται παρακάτω. Χάρη σε αυτά, είναι δυνατή η ομαλοποίηση της ροής του αίματος στα κάτω άκρα, η ανακούφιση του πόνου, καθώς και η δυσφορία στα πόδια.

Κονσέρβες

Με αυτό το είδος μασάζ, η επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία εμφανίζεται μέσω ερεθισμού του δέρματος με κενό. Το μασάζ με βεντούζα σας επιτρέπει να αυξήσετε τον μυϊκό τόνο, να βελτιώσετε την ελαστικότητα των μυών, αρχίζουν να συστέλλονται έντονα, γεγονός που ομαλοποιεί την κυκλοφορία του αίματος.

Το μασάζ βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου, καθαρίζει τη δυσκοιλιότητα και ομαλοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες στους ιστούς. Μικρές κηλίδες αιμορραγίας μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα - αυτό είναι φυσιολογικό.

Η διάρκεια της θεραπείας και οι τοποθεσίες όπου χρησιμοποιούνται οι τράπεζες καθορίζονται ξεχωριστά από τον θεράποντα ιατρό.

Τέτοιες τράπεζες μπορούν να εγκατασταθούν με 2 τρόπους:

 • Το δέρμα μαλακώνει με την εφαρμογή βαζελίνης ή κρέμας, τοποθετούνται βάζα με φωτισμένο βαμβάκι.
 • Χρησιμοποιείτε μια συσκευή κενού, η οποία αποτελείται από ένα δοχείο και ένα μπαλόνι, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κενό.
Μασάζ με βεντούζα για κιρσούς

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής μπορεί να ξαπλώνει ή να κάθεται. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 10-15 λεπτά. Όταν αφαιρούνται τα δοχεία, το δέρμα λιπαίνεται με μια θρεπτική κρέμα και ο ασθενής καλύπτεται με μια μάλλινη κουβέρτα.

Σπουδαίος!Αυτό το μασάζ απαγορεύεται για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτομασάζ

Αυτός ο τύπος μασάζ επιτρέπεται μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου. Εάν η ασθένεια έχει ήδη ξεκινήσει, απαγορεύεται αυστηρά το αυτο-μασάζ.

Η τεχνική μασάζ είναι απλή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό στο σπίτι ή στα διαλείμματα της εργασίας.

Ο ασθενής κάθεται στον καναπέ με το ένα πόδι στο πάτωμα και το άλλο τεντωμένο. Το μασάζ ξεκινά χαϊδεύοντας τον μηρό από το γόνατο. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να ζυμώνετε το δέρμα. Η επιφάνεια του μηρού πρέπει να γίνει μασάζ και να πιεστεί με τα δάχτυλα μέχρι το δέρμα να αρχίσει να κοκκινίζει και να εμφανίζεται μια άνετη ζεστασιά. Στη συνέχεια, πρέπει να κουνήσετε το πόδι σας μερικές φορές.

Στη δουλειά, το μεσημέρι, μπορείτε επίσης να δώσετε προσοχή στο κάτω μέρος του ποδιού και να το κάνετε μασάζ για 5 λεπτά.

Υδρομασάζ

Το υδρομασάζ είναι ένα μασάζ στα πόδια, όχι με ένα τράνταγμα, αλλά με απαλές κινήσεις με πίδακες νερού σε άνετη θερμοκρασία, οι οποίες εφαρμόζονται υπό υψηλή πίεση.

Αυτό το είδος μασάζ μπορεί να γίνει με ειδικό υδρομασάζ (ντους) ή στο σπίτι με κανονικό ντους. Οι διαδικασίες με αντίθετες θερμοκρασίες νερού είναι ιδιαίτερα χρήσιμες εάν οι θερμές ακτίνες αντικατασταθούν από τις ψυχρές.

Ο σκοπός του υδρομασάζ για τους κιρσούς είναι να επιτευχθεί ομοιόμορφη ερυθρότητα του δέρματος των ποδιών τρίβοντας τους μηρούς και τα πόδια με πίδακες νερού που παρέχονται υπό υψηλή πίεση.

Ιατρικός

Για να αποφευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της νόσου και να μειωθεί αποτελεσματικά η περίοδος ανάρρωσης, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα χειροκίνητο ιατρικό μασάζ. Πριν ξεκινήσετε τη συνεδρία, πρέπει να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν σε αυτό:

 • πριν ξεκινήσετε το μασάζ, πρέπει να ξεκουράσετε τα πόδια σας: ξαπλώστε για 10 λεπτά, είναι σκόπιμο να βάλετε τα πόδια σας σε έναν λόφο.
 • Είναι καλύτερα να κάνετε μασάζ το πρωί μετά τη θεραπεία άσκησης. Αυτό βελτιώνει σημαντικά το αποτέλεσμα.
 • κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται άνετα (δεν πρέπει να συνοδεύεται από δυσάρεστες / επώδυνες αισθήσεις).
 • Εάν υπάρχουν αντενδείξεις, η συνεδρία πρέπει να διακοπεί.

Η μέθοδος μασάζ επιλέγεται από το γιατρό λαμβάνοντας υπόψη ορισμένους παράγοντες: τον βαθμό φλεβικής βλάβης, τη θέση των κιρσών και μόνο αφού διαγνωστεί ο ασθενής.

Οι ακόλουθες τεχνικές ισχύουν για το ιατρικό μασάζ:

 • συνεχές χάδι του δέρματος του φακέλου, καθώς και επίπεδη φύση.
 • τρέμοντας τα πόδια και τρίβοντας τους μυς.
 • ελαφρύ αίσθημα μυρμήγκιασμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο ασθενής είναι ξαπλωμένος με τα πόδια λυγισμένα στα γόνατα. Μπορεί επίσης να ξαπλώσει στο στομάχι του με τα πόδια τεντωμένα. Δεν επιτρέπεται έντονο μυρμήγκιασμα και σφυροκόπημα του δέρματος στην προβληματική περιοχή.

Αντικυτταρίτιδα

Όταν το μασάζ αντιμετωπίζεται ως μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μια μόνο τεχνική. Για το ιατρικό προσωπικό, διδάσκονται επίσης μαθήματα για μασάζ κατά της κυτταρίτιδας με μέλι, μασάζ κενού, κρουστών και λεμφικής παροχέτευσης.

Το μασάζ κατά της κυτταρίτιδας για κιρσούς με δύναμη, πίεση ή χτυπήματα απαγορεύεται αυστηρά. Οι γιατροί μπορεί να εγκρίνουν τη λεμφική παροχέτευση εάν γίνει κατά τη διάρκεια πολύπλοκης θεραπείας.

Μασάζ κατά της κυτταρίτιδας για κιρσούς

Το λεμφικό μασάζ λειτουργεί απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Χάρη στη διαδικασία, μπορείτε να ομαλοποιήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να τονώσετε τη μικροκυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

Αναφορά!Η αποστράγγιση των λεμφαδένων για τους κιρσούς πρέπει να πραγματοποιείται υπό την αυστηρή επίβλεψη ενός γιατρού: μόνο αυτός μπορεί να εκτιμήσει σωστά το απαιτούμενο φορτίο σε κάθε περίπτωση.

Το μασάζ με μέλι για τους κιρσούς δεν συνιστάται καθώς μερικές φορές προκαλεί επιπλέον πόνο.

Γκουάσα

Πολύ συχνά, στην καταπολέμηση της παθολογίας, καταφεύγουν στις δοκιμασμένες μεθόδους της θιβετιανής ιατρικής. Ένα παράδειγμα είναι η διαδικασία "guasha", η οποία αποτελείται από ένα μασάζ με ειδικό πιάτο. Αυτό το πιάτο είναι φτιαγμένο από κέρατο βουβάλι ή ειδικές πέτρες, προ-εμποτισμένες με μείγμα αιθέριων ελαίων και ορισμένων βοτάνων από το Θιβέτ.

Αναφορά!«Γκουάσα» κυριολεκτικά σημαίνει «ξύσιμο» στο σώμα του ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, το σώμα χαλαρώνει, ο πόνος από τις εκδηλώσεις των κιρσών μειώνεται, οι τοξίνες απομακρύνονται αποτελεσματικά από το δέρμα.

Για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα της διαδικασίας, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες (για παράδειγμα, μην κολυμπάτε για 1 - 3 ημέρες). Μετά τη συνεδρία, ίχνη θα παραμείνουν στο δέρμα, παρόμοια με ένα μασάζ με βεντούζα.

Υγροποιημένο αέριο πετρελαίου

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη κιρσών, η θεραπεία με υγραέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια συσκευή. Χάρη στη χρήση του, μπορείτε να επιτύχετε:

 1. Μείωση του φορτίου στις φλέβες.
 2. Βελτίωση της ελαστικότητας των ιστών.
 3. Κανονικοποίηση της ροής του αίματος.

Το μασάζ υγραερίου έχει αντενδείξεις για κιρσούς: αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί σε σοβαρά στάδια της νόσου. Μόνο το πρώτο και το δεύτερο στάδιο επιτρέπουν τη χρήση αυτής της μεθόδου θεραπείας.

Μασάζ υλικού για κιρσούς

Αντενδείξεις για μασάζ με κιρσούς

Το μασάζ με αυτήν την παθολογία δεν είναι πάντα αποδεκτό. Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις για τις οποίες ο διορισμός συνεδριάσεων είναι απαράδεκτος. Ακολουθούν οι λόγοι για την αναβολή μιας επίσκεψης σε μασέρ:

 • Θρομβοφλεβίτιδα / θρόμβωση των αγγείων των ποδιών.
 • ARVI;
 • αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
 • φλεγμονώδεις διεργασίες.
 • Μεταδοτικές ασθένειες.

Θα πρέπει να ακολουθείτε σαφώς τις συστάσεις και τις συμβουλές του γιατρού για τη χρήση ενός συγκεκριμένου τύπου μασάζ.

Με τα πρώτα σημάδια της νόσου ή εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κιρσών, συνιστάται να κάνετε μασάζ ως προληπτικό μέτρο. Η σημειακή θεραπεία καθιστά δυνατή, στο αρχικό στάδιο, την πλήρη αντιμετώπιση της νόσου και την πρόληψη της θεραπείας των κιρσών μόνο με τη βοήθεια χειρουργικής επέμβασης.