Γιατί εμφανίζονται κιρσούς και πώς να τις αποφύγετε

Η φλεβική παθολογία, ή, όπως είναι επίσης γνωστή αυτή η ασθένεια, οι κιρσοί επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον σύγχρονο πληθυσμό. Επομένως, είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουν ποια είναι η ουσία των κιρσών, οι αιτίες τους και πώς μπορούν να συμβούν.

το κορίτσι σκέφτεται τις αιτίες των κιρσών

Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, η καλύτερη θεραπεία είναι να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου και να μην καταπολεμηθούν τα υπάρχοντα συμπτώματα.

Οι αιτίες των κιρσών στα πόδια και η εξάλειψή τους είναι μια μακροχρόνια βάση έρευνας από εμπειρογνώμονες από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οπότε αυτό το θέμα έχει πλέον μελετηθεί αρκετά καλά.

Πώς αναπτύσσεται η ασθένεια

Σε ένα υγιές άτομο, το αίμα κυκλοφορεί σε δύο κατευθύνσεις: κάτω από την καρδιά και πάνω όταν η ροή του αίματος επιστρέφει μέσω του καρδιακού μυός. Στα αγγεία των φλεβών στα πόδια υπάρχουν βαλβίδες που κινούν το αίμα και ωθούν τη ροή του αίματος προς τα πάνω.

Οι υγιείς φλέβες στα πόδια επιτρέπουν στο αίμα να κυκλοφορεί πάνω-κάτω και οι βαλβίδες τους τροφοδοτούν αίμα σε όλα τα βαθιά αγγεία.

Εάν τα φλεβικά αγγεία επηρεαστούν και οι φλέβες διασταλούν, η βαλβίδα δεν βρίσκεται κοντά στο τοίχωμα του αγγείου και το αίμα συσσωρεύεται στα κάτω άκρα. Έτσι ξεκινούν οι κιρσοί.

Πώς εκδηλώνονται περαιτέρω οι κιρσοί; Η ελλιπής ροή αίματος προκαλεί ένα τέντωμα των φλεβών, το κενό μεταξύ της βαλβίδας και του τοιχώματος των φλεβών στα πόδια γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Το φλεβικό αγγείο χάνει τον τόνο του, εμφανίζουν δίκτυα μικρών τριχοειδών στην επιφάνεια του δέρματος και αυξάνεται η ενδοφλέβια πίεση.

Υγιείς και κιρσούς

Δυστυχώς, όταν εμφανίζονται κιρσώδεις φλέβες, οι φλέβες δεν είναι πλέον σχεδιασμένες να είναι απόλυτα υγιείς και απαιτείται θεραπεία. Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν τα αίτια της εμφάνισης των κιρσών, καθώς και οι επιλογές για την πρόληψη και την εξάλειψή τους.

Έτσι οι κιρσώδεις φλέβες είναι οι αιτίες.

Παράγοντες στην εμφάνιση των κιρσών

Οι αιτίες των κιρσών έχουν μελετηθεί πλήρως από ειδικούς - φλεβολόγους από διαφορετικές χώρες, και ως αποτέλεσμα, εντοπίστηκαν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν κιρσούς.

 • Οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια μπορούν να εμφανιστούν κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ένα άτομο είναι ένα δίπολο πλάσμα. Επειδή το σώμα του "Homo sapiens" βρίσκεται κυρίως σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ασκεί σημαντική πίεση στην περιοχή των κάτω άκρων.
 • Ένας υποδυναμικός τρόπος ζωής είναι ένας άλλος παράγοντας στην εμφάνιση των κιρσών. Με έναν κυρίως καθιστικό τρόπο ζωής, η ροή του αίματος προς τα κάτω άκρα επιβραδύνεται πρώτα και στη συνέχεια αυτή η περιοχή οδηγεί σε δυσάρεστη στασιμότητα. Εμφανίζεται χρόνιο οίδημα και αίσθημα βαρύτητας στα πόδια. Έτσι, εάν η εργασία συνδυάζεται με συνεχή παρουσία στον υπολογιστή, ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνεται σημαντικά.
 • Εργασία σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Όλα τα όργανα λειτουργούν εντατικά, η ένταση των άκρων είναι σχεδόν σταθερή. Η αρτηριακή πίεση είναι σημαντικά υψηλότερη από το φυσιολογικό και η παραμόρφωση των ποδιών των αγγείων γίνεται χρόνια.
 • Σταθερή στάση. Εάν ένα άτομο αναγκάζεται να ξοδέψει πολύ χρόνο στα πόδια του λόγω των επαγγελματικών του καθηκόντων, τότε αυτό διαταράσσει επίσης τη φλεβική ροή του αίματος, υπάρχει αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα αγγεία των ποδιών και εμφανίζεται στασιμότητα. Άτομα σε επαγγέλματα όπως κομμωτές, μακιγιάζ καλλιτέχνες και πωλητές διατρέχουν κίνδυνο.
 • το επάγγελμα του κομμωτή ως προδιάθεση για την ανάπτυξη κιρσών
 • Κληρονομικός παράγοντας. Δυστυχώς, πολλές ασθένειες προέρχονται από τους ηλικιωμένους συγγενείς μας. Επομένως, εάν υπήρχαν κιρσούς στις προηγούμενες γενιές, τότε οι κιρσώδεις φλέβες μπορούν να εκδηλωθούν πολύ πιο συχνά στους απογόνους από ό, τι σε άτομα που δεν κληρονόμησαν αυτήν την επιβλαβή ασθένεια.
 • Ορμονικές αλλαγές. Εάν το ορμονικό υπόβαθρο είναι ασταθές, υπάρχουν παραβιάσεις από αυτή την άποψη, τότε η εμφάνιση φλεβικών ασθενειών συχνά δεν διαρκεί πολύ. Με αυτόν τον τρόπο, οι κιρσίδες μπορούν συχνά να ξεκινήσουν στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν υπάρχει μια τεράστια ορμονική αλλαγή. Η εμμηνόπαυση δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από αυτή την άποψη, καθώς τα επίπεδα της ορμόνης οιστρογόνου πέφτουν, καθιστώντας τα τοιχώματα των φλεβών πιο χαλαρά και πιο επιρρεπή σε τέντωμα. Επιπλέον, η μακροχρόνια ορμονική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κιρσών.
 • Μη φυσιολογική ανάπτυξη φλεβών, διάφοροι σχηματισμοί εντός των αγγείων, για παράδειγμα συρίγγια ή συρίγγια. Όταν συμβεί, το αίμα αποβάλλεται απευθείας από τα αρτηριακά αγγεία στα φλεβικά αγγεία, προκαλώντας την ενδοφλέβια πίεση να αυξηθεί απότομα.
 • Αγχωτικός χρόνος, παρατεταμένες νευρώσεις. Το άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι επικίνδυνο για την εργασία ολόκληρου του σώματος, και τα αγγεία μοσχάρι δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι λειτουργικές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος έχουν συνήθως εξαιρετικά επιζήμια επίδραση στη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής των κάτω άκρων.
 • Υπερβολικό σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι επιζήμια για ολόκληρο το σώμα και τα πόδια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο υπερβολικό βάρος. Γιατί οι κιρσοί εμφανίζονται όταν το σωματικό βάρος έχει ξεπεράσει τον κανόνα; Το γεγονός είναι ότι περιττά κιλά πίεσης που ασκούνται στα αγγεία της λεκάνης και των μόσχων των ποδιών, εμφανίζεται πρήξιμο, διαταράσσεται το έργο των αιμοφόρων αγγείων και, ως αποτέλεσμα, η στάση του αίματος και η παραμόρφωση των φλεβών σε αυτήν την περιοχή δεν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Καπνός. Αυτός ο εθισμός προκαλεί σοβαρή στένωση των αιμοφόρων αγγείων, ιδιαίτερα των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων στα κάτω άκρα. Ως αποτέλεσμα ενός απότομου σπασμού, η ροή του αίματος στο φλεβικό αγγείο επιβραδύνεται, η παροχή αίματος σε αυτές τις περιοχές επιδεινώνεται. Τα σκάφη γίνονται εύθραυστα, στασιμότητα και μετά σχηματίζεται θρόμβος.
 • Το κάπνισμα ως αιτία ανάπτυξης κιρσών
 • Μεγαλύτερη ηλικία. Με την ηλικία, όλα τα συστήματα του σώματος φθείρονται και μερικές φορές αποτυγχάνουν να λειτουργούν κανονικά και τα πόδια δεν αποτελούν εξαίρεση. Εκτός από την απώλεια της ελαστικότητας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των φλεβών, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει επίσης μια μείωση της γενικής δυναμικής, μια προτίμηση για έναν καθιστικό, καθιστικό τρόπο ζωής.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λιπαρών, πικάντικων και αλμυρών τροφών. Όχι μόνο τα τοιχώματα των φλεβών πάσχουν από γαστρονομικές υπερβολές, αλλά επίσης σχηματίζεται υπερβολική χοληστερόλη - ο κύριος παράγοντας στο σχηματισμό θρόμβων αίματος και θρόμβων αίματος.
 • Άβολα ρούχα. Αυτά, για παράδειγμα, είναι παντελόνια - ελαστικά πόδια που είναι πολύ σφιχτά, ως αποτέλεσμα των οποίων η κυκλοφορία του αίματος είναι μειωμένη. Όλα αυτά τα δυνητικά μοντέρνα στοιχεία της ντουλάπας, με κανονική φθορά, έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία, η παραβίαση της φλεβικής ροής του αίματος γίνεται χρόνια, τα αγγεία παραμορφώνονται και εμφανίζονται κιρσοί.
 • Άβολα παπούτσια με ψηλά τακούνια ή απλά άβολα συνθετικά υλικά που δεν αφήνουν αέρα. Όταν φοράτε τέτοια παπούτσια, τα πόδια είναι συνεχώς τεταμένα, υπάρχει συνεχής πίεση στους μύες του μοσχαριού, από τους οποίους συλλέγεται αίμα στα φλεβικά αγγεία. Αυτή η περιφρόνηση για την ευημερία και την υγεία σας αποτελεί άμεση προϋπόθεση για την έναρξη των κιρσών.
 • Δυστυχώς, η αιτία των κιρσών στα πόδια είναι επίσης υπερβολικός ενθουσιασμός για λουτρά, χαμάμ, σάουνες. Σε περίπτωση κατάχρησης, αυτές οι διαδικασίες μπορούν επίσης να διαταράξουν σημαντικά τις διαδικασίες ροής του αίματος στο σώμα, να δημιουργήσουν αυξημένη πίεση στις φλέβες των κάτω άκρων.

Είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από τις αιτίες των κιρσών;

Εάν οι κιρσοί έχουν ήδη εμφανιστεί και οι φλέβες έχουν χάσει το αρχικό τους σχήμα, την ελαστικότητα και την ελαστικότητα και η κυκλοφορία του αίματος διαταράσσεται, μόνο τα θεραπευτικά μέτρα θα βοηθήσουν. Και τι να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία των φλεβικών αγγείων των ποδιών;

Ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες:

 1. Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος, προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας κανονικό, μην αφήσετε επιπλέον κιλά. Κάντε τακτική σωματική δραστηριότητα χωρίς υπερβολική ένταση των μυών του μοσχαριού, σωματική δραστηριότητα, συχνό περπάτημα, γίνετε τρόπος ζωής.
 2. Προσπαθήστε να αποφύγετε κοινές γαστρονομικές υπερβολές. Το καπνιστό κρέας, τα λιπαρά τρόφιμα, τα γλυκά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα τρόφιμα που είναι πολύ αλμυρά πρέπει να είναι ένας πολύ σπάνιος επισκέπτης στο τραπέζι σας.
 3. Προτιμήστε άνετα παπούτσια υψηλής ποιότητας από φυσικά υλικά, στα οποία τα πόδια σας "αναπνέουν" και αφήνετε ψηλά τακούνια μόνο για τελετές.
 4. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα. Αποφύγετε τα συνθετικά, πράγματα που είναι πολύ σφιχτά, μην αγοράζετε μικρότερα ρούχα με την ελπίδα μελλοντικής απώλειας βάρους. Πάνω απ 'όλα, πρέπει να είναι άνετο.
 5. Ξεπεράστε τους εθισμούς. Αυτό το σημείο δεν χρειάζεται λεπτομερή σχόλια.
 6. Θα πρέπει να πίνετε καθαρό νερό, αδύναμα τσάγια, τσάι από βότανα, σπιτικά ποτά φρούτων, φρούτα. Γενικά, η ποσότητα υγρού πρέπει να είναι τουλάχιστον ενάμισι (κατά προτίμηση δύο) λίτρα την ημέρα.

συμπέρασμα

Όπως και με άλλες ασθένειες, η παθολογία των αγγείων των ποδιών είναι ευκολότερο να αποφευχθεί εγκαίρως από την αντιμετώπιση σοβαρών συμπτωμάτων.

Εάν είναι σημαντικό για εσάς να διατηρήσετε την υγεία σας για πολλά χρόνια, φροντίστε τα πόδια σας, μην αγνοείτε τη βαρύτητα και το πρήξιμο το βράδυ, προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για ξεκούραση το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα.

Τρόποι πρόληψης των κιρσών

Ένας ενεργός τρόπος ζωής, μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή και η απουσία εθισμών είναι τα κλειδιά για να παραμείνετε δραστήριοι για πολλά χρόνια.