Τύποι επεμβάσεων για την απομάκρυνση των κιρσών και των πιθανών συνεπειών τους

Οι κιρσοί ή οι κιρσοί, αυτές οι συνθέσεις στη φλεβολογία σημαίνουν μια παθολογία που συνοδεύεται από μια τροποποίηση, δηλαδή, μια παραμόρφωση των φλεβών. Τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά διογκώνονται, επιμηκύνουν, αραιώνουν τα τοιχώματά τους και επίσης διαταράσσουν τη λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων.

Εάν το πρώτο στάδιο των κιρσών αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με συντηρητικές μεθόδους, τότε μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει την εξέλιξη της νόσου στα στάδια 2 και 3. Τα ναρκωτικά και άλλες μέθοδοι μπορούν να σταματήσουν μόνο την εξέλιξη της παθολογίας. Αυτό το άρθρο εξηγεί τις κύριες χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης κιρσών, τις ιδιαιτερότητες της χρήσης τους κ. λπ.

Ενδείξεις για χειρουργικές επεμβάσεις

Τύποι χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση των κιρσών

Δεδομένου ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης κιρσών είναι εξαιρετικά σπάνιες λόγω της έλλειψης ανάγκης, η ένδειξη για τη λειτουργία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Η απόφαση βασίζεται στα δεδομένα που λαμβάνονται ως μέρος μιας λεπτομερούς αγγειακής διάγνωσης και λαμβάνεται από τον ασθενή μαζί με τον γιατρό.

Ο phlebologist υποχρεούται να ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους της προτεινόμενης επέμβασης, τη διάρκεια και τις αποχρώσεις της αποκατάστασης μετά την επέμβαση, η οποία στη συνέχεια πραγματοποιείται μόνο με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Όσον αφορά τις ίδιες τις ενδείξεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για κιρσούς στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Παθολογική διαστολή και επακόλουθη παραμόρφωση καθαρά σαφενών φλεβών από τον δεύτερο βαθμό σοβαρότητας.
 • Με εκτεταμένες μορφές κιρσών, η ασθένεια επηρεάζει όχι μόνο τη σαφενή φλέβα, αλλά κυρίως τις βαθιές φλέβες, ή η παραμόρφωση των αγγείων εκτείνεται σε πολύ μεγάλη περιοχή των κάτω άκρων.
 • Υπάρχει μια σοβαρή διαταραχή του κυκλοφορικού, η οποία συνοδεύεται από επιδεινωμένες στάσεις αίματος.
 • Σοβαρές μορφές οιδήματος, σύνδρομο πόνου υψηλής έντασης, που συνοδεύεται από σαφή εξωτερικά (αισθητικά) σημάδια κιρσών.
 • σχηματισμός τροφικών ελκών στο δέρμα ή υποδόρια αιματώματα λόγω μειωμένης αγγειακής ακεραιότητας.
 • η πρόοδος της παθολογικής διαδικασίας έως την απόφραξη των φλεβικών αγγείων και την ανάπτυξη οξείας μορφής θρομβοφλεβίτιδας.
 • Έλλειψη θετικής δυναμικής κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας, δηλαδή όταν τα φάρμακα και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης των κιρσών είναι ανίσχυρες.

Περιορισμοί και αντενδείξεις για τη λειτουργία

Δυστυχώς, παρά την ανάπτυξη σοβαρών μορφών κιρσών, που συνοδεύονται από επιπλοκές και σοβαρή κλινική εικόνα, δεν είναι πάντα δυνατό για έναν ασθενή να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις οι οποίες, εάν δεν αποκλείουν εντελώς τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης, αναγκάζουν την αναστολή της επέμβασης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα:

 • Ισχαιμική καρδιακή νόσος - σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται πιο εκτεταμένη εξέταση.
 • Το ίδιο ισχύει και για την υψηλή αρτηριακή πίεση 3ου βαθμού.
 • Ενεργές μολυσματικές και φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα - πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των κιρσών, πρέπει να αντιμετωπίσετε τη λοίμωξη ή να απαλλαγείτε από τη φλεγμονή.
 • 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης - για έγκυες γυναίκες, είναι καλύτερα να αναβάλλετε τη χειρουργική επέμβαση μέχρι τη γέννηση της γυναίκας. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή της μητέρας ή του παιδιού και η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει.
 • Δερματικές παθήσεις στον τομέα της χειρουργικής επέμβασης για την καταπολέμηση των κιρσών. Μιλάμε για έκζεμα, διάφορες μορφές δερματοπάθειας και ούτω καθεξής.
 • Φυσικά υπάρχουν επίσης ορισμένοι περιορισμοί ηλικίας για τους ηλικιωμένους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηλικία και οι σχετιζόμενες με την ηλικία ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών ή θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ενός ατόμου στο τραπέζι του χειρουργείου.

Μέθοδοι χειρουργικής επέμβασης για κιρσούς

Ωστόσο, εάν, βάσει της διάγνωσης και μετά την εξέταση του ασθενούς, ο γιατρός είναι βέβαιος ότι είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, πρέπει να επιλέξει την καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο, ανάλογα με το βαθμό εξέλιξης των κιρσών και έναν αριθμό άλλων παραγόντων. Για να κατανοήσουμε ποιες είναι οι εγχειρήσεις και σε ποιες περιπτώσεις εκτελούνται, θα εξετάσουμε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους χειρουργικής θεραπείας για κιρσούς.

Συνδυασμένη φλεβεκτομή

Πώς γίνεται η φλεβοτομία για την αφαίρεση των κιρσών

Μια πλήρης λειτουργία που εκτελείται υπό γενική αναισθησία και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητα της εργασίας. Η φλεβοτομία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πρώτων μορφών κιρσών. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πιο συχνά σε προχωρημένες περιπτώσεις όταν η νόσος έχει εξελιχθεί σοβαρά.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μια τομή μήκους έως 2 εκατοστών για τον αστράγαλο ή έως 5 εκατοστών για μια μεγαλύτερη περιοχή όπως η βουβωνική χώρα. Συχνά, αυτές οι τομές είναι ρηχές επειδή αφαιρούνται κυρίως οι επιφανειακές φλέβες.

Η αρχή της επέμβασης είναι η απολίνωση της αναστόμωσης του αγγείου και στη συνέχεια η αφαίρεση του τμήματος της φλέβας που επηρεάζεται από κιρσούς. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός μπορεί επίσης να διορθώσει τις βαλβίδες των φλεβών για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζονται καλλυντικά ράμματα στις τομές, εφαρμόζεται επίδεσμος και εφαρμόζεται ελαστικός επίδεσμος στη χειρουργική περιοχή για την αποφυγή αιμορραγίας.

Miniflebectomy

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αποκόπτεται επίσης η πληγείσα περιοχή της φλέβας. Ωστόσο, το εύρος της επέμβασης είναι μικρότερο και μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο καθαρά καλλυντικό. Η ουσία είναι ότι ο γιατρός κάνει μια μικρή παρακέντηση στο δέρμα μέσω της οποίας βγάζουν μέρος της φλέβας που πρέπει να κοπεί. Αυτή η λειτουργία εκτελείται κυρίως σε μικρά αγγεία. Τα οφέλη είναι ανώδυνος (λόγω τοπικής αναισθησίας) και ελάχιστος χρόνος ανάρρωσης.

Σκληροθεραπεία

Μια σχετικά νέα τεχνική, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο γνωστή για την αποτελεσματικότητά της, καθώς και η απουσία επώδυνων αισθήσεων λόγω της ίδιας τοπικής αναισθησίας και ουσιαστικά χωρίς περίοδο αποκατάστασης.

Σκληροθεραπεία για κιρσούς

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας ειδικής ουσίας στον αυλό της φλέβας - ένα αφρώδες σκληρυντικό. Αυτή η ουσία οδηγεί στην κατάρρευση των τοιχωμάτων του αγγείου με την επακόλουθη πρόσφυση τους. Ως αποτέλεσμα, η φλέβα σταματά να συμμετέχει στην κυκλοφορία του αίματος, σταδιακά διαλύεται και αντικαθίσταται από συνδετικό ιστό.

Η μέθοδος της σκληροθεραπείας χρησιμοποιείται κυρίως για την αφαίρεση μικρών επιφανειακών αγγείων και την απομάκρυνση των λεγόμενων "φλεβών αράχνης".

Πήξη λέιζερ

Ο πιο σύγχρονος και, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κιρσών. Η ουσία του έγκειται στο γεγονός ότι ένας οδηγός φωτός λέιζερ εισάγεται στον φλεβικό αυλό μέσω ανοίγματος μόλις 2 mm. Όταν το τελευταίο ενεργοποιηθεί, αρχίζει να εκπέμπει κύματα λέιζερ, η θερμοκρασία στο δοχείο αυξάνεται και όταν το λέιζερ αφαιρείται, τα τοιχώματα των φλεβών καταρρέουν και κολλάνε μεταξύ τους. Στη συνέχεια, το δοχείο εξαφανίζεται από μόνο του και αντικαθίσταται από συνδετικό ιστό.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι, φυσικά, η σχεδόν πλήρης απουσία ορατών δερματικών βλαβών, καθώς και η απουσία φάσης αποκατάστασης.

Πιθανές συνέπειες

Ακόμη και η πιο ευγενής λειτουργία αφήνει το σημάδι της και μπορεί να έχει συνέπειες. Πρώτα απ 'όλα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανατομικό συστατικό του σώματος αφαιρείται - ένα πλήρες αγγείο. Φυσικά, με τη συνδυασμένη φλεβεκτομή, τέτοιες συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές από μερικές μώλωπες μετά από πήξη με λέιζερ.

Ας εξετάσουμε τις πιο θεμελιώδεις συνέπειες που εμφανίζονται τακτικά μετά από έναν τύπο χειρουργικής θεραπείας ή άλλου:

 1. Κατά την εξάλειψη των κιρσών με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, με εξαίρεση την αφαίρεση του αγγείου, υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Αυτός ο κίνδυνος είναι ελάχιστος μόνο κατά την πήξη με λέιζερ, μόνο 5%.
 2. Εγκαύματα - συμβαίνουν μετά από λειτουργίες όπου έχουν εφαρμοστεί θερμικά εφέ.
 3. Αιμορραγία - μπορεί να ξεκινήσει μετά από οποιονδήποτε τύπο παρέμβασης, αλλά πιο πιθανό μετά από φλεβεκτομή.
 4. Είναι επίσης γνωστές περιπτώσεις βλάβης των νεύρων, αλλά αυτός ο παράγοντας σχετίζεται αποκλειστικά με το επίπεδο επαγγελματισμού του χειρουργού.

Διαδικασία αποκατάστασης

Σε καθεμία από τις περιγραφόμενες περιπτώσεις, απαιτείται αποκατάσταση, δηλαδή αποκατάσταση μετά την επέμβαση. Ωστόσο, εάν αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγες μέρες μετά την πήξη, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μετά από μια συνδυασμένη φλεβεκτομή. Για την ομαλή και γρήγορη ανάκτηση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε απλές προτάσεις:

 1. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας.
 2. Φορέστε ρούχα συμπίεσης ή ελαστικούς επιδέσμους.
 3. Εάν έχουν σημειωθεί περικοπές, είναι σημαντικό να περιμένετε να επουλωθούν.
 4. Αφού επουλωθούν οι περικοπές, είναι σημαντικό να αποκαταστήσετε τη σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση και η τακτική βόλτα θα βοηθήσουν.
 5. Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα, πάρτε το σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες.
 6. Είναι επίσης χρήσιμο να βλέπετε έναν μασέρ μετά την επέμβαση και να αποτρέψετε τις κιρσούς.
 7. Αποφύγετε σοβαρή σωματική άσκηση για τουλάχιστον 2-3 μήνες.

Εάν η επέμβαση πήγε καλά και ο ασθενής ακολούθησε τις οδηγίες του γιατρού για ανάρρωση, η πιθανότητα ευνοϊκού αποτελέσματος είναι πολύ υψηλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορούν να θεραπευτούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ασθένεια δεν μπορεί να επηρεάσει άλλα αγγεία. Για το λόγο αυτό, η πρόληψη των κιρσών πρέπει να πραγματοποιείται όποτε υπήρξαν περιπτώσεις ανάπτυξης αυτής της παθολογίας.

04.12.2020