Πρόληψη των κιρσών: πώς να το κάνετε σωστά

Αιτίες των κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια αρκετά κοινή παθολογική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της διαμέτρου του αυλού, αραίωση των τοιχωμάτων της φλέβας και εμφάνιση "οζιδίων".

Μεταφρασμένο από τα αρχαία ελληνικά, "κιρσούς" σημαίνει "πρήξιμο". Θεωρητικά, μια παρόμοια ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά η πιο κοινή βλάβη είναι τα πόδια.

Η ουσία του προβλήματος

Οι φλέβες στο σώμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και αντιπροσωπεύουν ένα δίκτυο διακλαδισμένων δεξαμενών που μεταφέρουν αίμα από τον ιστό στον καρδιακό μυ. Στα κάτω άκρα, αυτό το δίκτυο εκφράζεται με τη μορφή βαθιών και επιφανειακών φλεβών που συνδέονται με ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης.

Συνήθως η εστίαση είναι στις βαθιές φλέβες, ώστε να είναι αισθητά ισχυρότερες και πιο ογκώδεις. Και στην επιφάνεια, απομένει περίπου το 15% του συνόλου των εργασιών.

Η καρδιά είναι μια "αντλία" που οδηγεί το αίμα μέσω των φλεβών. Μερικό από το αίμα ρέει μέσω των φλεβών ενάντια στη βαρύτητα (όταν περπατάτε, κινείτε ή σκύβετε). Όταν οι μύες χαλαρώνουν (ενώ στέκονται), το αίμα ρέει προς τα κάτω υπό την επίδραση της ίδιας δύναμης βαρύτητας. Αλλά δεν είναι όλα τόσο απλά, οι βαλβίδες στους τοίχους των αγγείων δεν τις αφήνουν πίσω.

Σε περιπτώσεις όπου οι βαλβίδες είναι "σπασμένες", οι φλέβες είναι διαστολές και φλεγμονή, δεν μπορούν να διατηρήσουν τη ροή του αίματος. Αυτή η διαδικασία συμβάλλει στην διόγκωση και διόγκωση των φλεβών. Μια εξασθενημένη παροχή αίματος γίνεται η ρίζα από την οποία οι κιρσοί αρχίζουν στα πόδια.

Οι αιτίες των κιρσών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό:

 • Οι κιρσοί μπορούν να κληρονομηθούν, δηλαδή υπάρχει μια συγγενής αδυναμία των τοιχωμάτων των αγγείων.
 • Η εμφάνιση των κιρσών μπορεί να συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα και ανοσία.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η ασθένεια δεν συμβαίνει απλά, κάτι πρέπει να ενεργεί ως καταλύτης.

Όταν εργάζεστε στις φλέβες ή στη λεκάνη ενώ κάθεστε, το αίμα σταματά, το οποίο στη συνέχεια εκδηλώνεται σε προβλήματα υγείας. Οι κιρσοί προκαλούνται από έναν καθιστικό τρόπο ζωής, οπότε δεν υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξή τους όταν είστε στη δουλειά.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ασθένεια αναφέρεται αρχικά ως επαγγελματική ασθένεια από πωλητές και κομμωτές.

Οι ακόλουθοι προβοκάτορες είναι επίσης προφανείς:

 • Υπέρβαρο (παχυσαρκία),
 • Συχνή άρση βάρους
 • τραυματισμοί στα πόδια.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Το μέγεθος των φλεβών αλλάζει συνεχώς, εισπνοή - οι φλέβες στενές, η εκπνοή, αντίθετα, επεκτείνεται. Όταν ένα άτομο σπρώχνει σκληρά, οι φλέβες τονίζονται και αρχίζουν να επεκτείνονται υπό την πίεση που δημιουργείται.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι διατρέχουν κίνδυνο, αλλά η χρόνια δυσκοιλιότητα και ο βήχας μπορούν να προκαλέσουν κιρσούς.

Κιρσώδεις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γιατί εμφανίζονται κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πολύ συχνά οι κιρσίδες μπορούν να βρεθούν σε έγκυες γυναίκες. Η συνεχώς αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στις φλέβες των ποδιών ακούσια. Σε αυτήν την περίπτωση, η φύση προστατεύει τις γυναίκες από σοβαρές συνέπειες και, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρείχε στο σώμα επαρκή ποσότητα ορμονών φύλου που θα καθιστούσαν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων πλαστικά και εύκαμπτα. Κατά κανόνα, εδώ η ασθένεια είναι αναστρέψιμη, μετά τον τοκετό οι φλέβες επιστρέφουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Μέθοδοι πρόληψης

Απολύτως οποιαδήποτε ασθένεια είναι πολύ πιο εύκολο να αποφευχθεί από τη θεραπεία, και οι κιρσοί δεν αποτελούν εξαίρεση. Ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια προληπτικά μέτρα:

 • Ξεχάστε τα σφιχτά και άβολα παπούτσια. Οι γυναίκες πρέπει να θυμούνται ότι η "καθημερινή" φτέρνα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από δύο ίντσες. Το βράδυ μπορείτε να περιποιηθείτε τα πόδια σας με ένα μασάζ και ένα δροσερό λουτρό, στη συνέχεια ρίξτε ψηλότερα και ξαπλώστε σε αυτήν τη θέση για 15 λεπτά.
 • Φορέστε φαρδιά ρούχα χωρίς σφιχτές ελαστικές ταινίες ή ζώνες.
 • Εάν είναι δυνατόν, περπατήστε χωρίς παπούτσια στα βότσαλα. Τακτοποιήστε αυτές τις θεραπείες τουλάχιστον όταν βρίσκεστε σε διακοπές.
 • Ελέγξτε τη διατροφή σας. Εξαλείψτε ή τουλάχιστον μειώστε την κατανάλωση πικάντικων, αλμυρών και καπνιστών τροφίμων. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ.
 • Ο αθλητισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πρόληψης των κιρσών. Εξαίρεση μπορεί να είναι το αρχικό στάδιο της νόσου. Εάν παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα στον εαυτό σας, τότε το φορτίο πρέπει να είναι ήπιο. Πριν ξεκινήσετε την άσκηση, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 • Εάν έχετε καθιστική δουλειά, προσπαθήστε να σηκωθείτε και να περπατήσετε στο δωμάτιο όσο πιο συχνά γίνεται. Κάντε βασικές ασκήσεις, πηδήξτε τουλάχιστον λίγο. Μην διασχίζετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε, είναι πολύ κακό για την κυκλοφορία του αίματος.
 • Μην πηγαίνετε στη θάλασσα με μπανιέρες, σάουνες και υδρομασάζ. Μετά από "ζεστές" παρεμβάσεις, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Στάδια ανάπτυξης των κιρσών

 1. Πρώτο επίπεδο.Απουσιάζει ο πόνος και η ταλαιπωρία, παρατηρούνται μόνο καλλυντικά ελαττώματα. Στα πόδια υπάρχει ένα διακλαδισμένο μοτίβο φλεβών, εμφανίζονται «αστέρια» και «μάτια». Τα πόδια διογκώνονται έντονα το βράδυ.
 2. Δεύτερο επίπεδο.Υπάρχει εμφανές οίδημα στην περιοχή του αστραγάλου και σοβαρή βαρύτητα στα πόδια. Μπορεί να εμφανιστούν κράμπες, μούδιασμα, σύρσιμο και μυρμήγκιασμα.
 3. Τρίτο επίπεδο.Συνεχής σοβαρή διόγκωση των ποδιών, σφραγίσεις στο δέρμα, αλλαγές στη χρώση σε μέρη, φαγούρα και δερματίτιδα.
 4. Τέταρτο επίπεδο.Τροφικά έλκη εμφανίζονται στο δέρμα των ποδιών.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν στα πρώτα στάδια;

Βασικά μέτρα για την πρόληψη των κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων, εάν βρίσκονται στα αρχικά στάδια και ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία, είναι πολύ πιθανό ένας ικανός «αγώνας» να σταματήσει την ανάπτυξή τους.

Αρχικά, ακολουθήστε όλα τα προληπτικά μέτρα που περιγράφονται παραπάνω. Εάν είναι απαραίτητο, ελέγξτε την ντουλάπα σας, απαλλαγείτε από "επιβλαβή" πράγματα και κάντε το ίδιο με παπούτσια. Δώστε στα πόδια σας ένα ντους αντίθεσης, πηγαίνετε χωρίς παπούτσια και ισορροπήστε τα γεύματά σας.

Δεύτερον, τα πρώτα συμπτώματα κατά την αγορά εσωρούχων συμπίεσης μπορεί να είναι καλσόν ή κάλτσες. Η αρχή της δράσης τους είναι να κατανέμουν την πίεση στα πόδια με τέτοιο τρόπο ώστε η κυκλοφορία του αίματος να ομαλοποιείται και τα συμπτώματα να μειώνονται σημαντικά.

Για διαβουλεύσεις, είναι απαραίτητο να δείτε όχι μόνο έναν φλεβολόγο, αλλά και έναν γυναικολόγο (για γυναίκες) και έναν ορθοπεδικό. Είναι πιθανό ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά ή τα επίπεδα πόδια προκάλεσαν προβλήματα κυκλοφορίας.

Πρόληψη των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σχεδόν κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει προβλήματα με το πρήξιμο των ποδιών και τις κυκλοφορικές διαταραχές. Η διευρυμένη μήτρα πιέζει συνεχώς την κατώτερη φλέβα και παρεμβαίνει στην κανονική λειτουργία της.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι κιρσοί είναι αναστρέψιμες σε αυτήν την περίπτωση. Το κύριο πράγμα είναι ότι πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα εγκαίρως.

 • Αγοράστε άνετα ορθοπεδικά παπούτσια, έτσι ώστε τα πόδια σας να μην κουράζονται ενώ περπατάτε.
 • Κάντε βόλτες καθημερινά. Μην καθίσετε και μην στέκεστε για πολύ. Για να αποφύγετε τη φλεβική στάση, τοποθετήστε τα πόδια σας σε έναν λόφο για ξεκούραση.
 • Φορέστε ρούχα συμπίεσης για να αποφύγετε το πρήξιμο.
 • Μια ελαφριά άσκηση που περιλαμβάνει μόνο τα πόδια είναι καλή βοήθεια. Αρκούν οι απλούστερες κινήσεις ποδιών σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
 • Η βιταμίνη C είναι πολύ καλή στην πρόληψη των κιρσών. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες που δίνουν ελαστικότητα στις φλέβες ενώ μειώνουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Θεραπεία των κιρσών

Μια πλήρης θεραπεία της νόσου είναι δυνατή μόνο με λειτουργικό τρόπο. Τα φάρμακα και η άσκηση χρησιμοποιούνται ως βοηθήματα.

Φλεβεκτομή

Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν είτε να έχουν χειρουργικό χαρακτήρα είτε να χρησιμοποιούν την τελευταία τεχνολογία. Ο πρώτος περιλαμβάνει φλεβεκτομή, όταν αφαιρούνται οι κιρσώδεις φλέβες.

Λέιζερ

Στη δεύτερη ομάδα υπάρχει πήξη λέιζερ, δεν υπάρχουν τομές, θερμική ακτινοβολία εφαρμόζεται στην προβληματική περιοχή του σώματος.

Σκληροθεραπεία

Ένας άλλος τρόπος για να απαλλαγείτε από κιρσούς είναι μέσω της σκληροθεραπείας. Μια ειδική λύση εγχύεται στην κατεστραμμένη φλέβα με μια λεπτή βελόνα, η οποία κολλά τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και στη συνέχεια τα διαλύει.

Αλλά ό, τι θέλουν οι γιατροί, απλώς δεν είναι σε θέση να απαλλαγούν από την κύρια αιτία των κιρσών - την αδυναμία των αγγειακών τοιχωμάτων. Είναι μόνο στη δύναμή σας να αποτρέψετε την ασθένεια λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα.

Ειδικές ασκήσεις

Ασκήσεις για τη θεραπεία των κιρσών

Ακολουθεί μια σειρά σωματικών ασκήσεων που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο αλλά έχουν μεγάλο αποτέλεσμα. Μπορείτε να τα κάνετε στο σπίτι.

 • Άσκηση 1.Ξαπλώστε στο πάτωμα, σηκώστε τα πόδια σας σε γωνία 90 ° προς το πάτωμα και αρχίστε να κινούνται τα δάχτυλά σας "από εσάς σε εσάς". Επαναλάβετε 10 φορές.
 • Άσκηση 2.Στην πρηνή θέση, σηκώστε τα πόδια σας και "σχεδιάστε" κύκλους με τα πόδια σας 10 φορές σε κάθε κατεύθυνση.
 • Άσκηση 3.Το γνωστό "σημύδα" έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Από την επιρρεπή θέση, σηκώστε τα πόδια και τη λεκάνη και τοποθετήστε τα στα χέρια σας. Κλειδώστε σε αυτήν τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 4 φορές.
 • Συμβουλή:Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τεντώσετε. Πρώτον, το σώμα σας είναι πάντα εύκαμπτο και, δεύτερον, βοηθά στην εκτόπιση του αίματος από τις φλέβες.
 • Άσκηση 4.Ξαπλώστε στο πάτωμα με τα πόδια σας μαζί και στρέψτε τα γόνατά σας σε αντίθετες κατευθύνσεις. Πάρτε τα πόδια σας και τραβήξτε τα προς εσάς. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για λίγο. Παίξτε την άσκηση 4 φορές.
 • Άσκηση 5.Ξαπλώστε στην αριστερή σας πλευρά και ξεκουραστείτε στον αγκώνα σας. Πιάστε το δεξί σας πόδι με το δεξί σας χέρι. Κάντε μερικές κινήσεις ελατηρίου με το πίσω μέρος του ισχίου σας (προσπαθήστε να φτάσετε στη φτέρνα σας μέχρι τους γλουτούς σας) και μείνετε για 10 δευτερόλεπτα. Κάντε το ίδιο για την αριστερή πλευρά.

Αλοιφές

Ο σκοπός των φαρμάκων στη θεραπεία των κιρσών είναι να δώσει ελαστικότητα και φυσιολογική κατάσταση στις φλέβες. Το απαραίτητο φάρμακο συνιστάται από ειδικό για σύνθετες θεραπείες.

Μια κρέμα που περιέχει αντιπηκτικό μπορεί να έχει καλή προφυλακτική δράση. Οι τελευταίοι έχουν καθήκον να ανακουφίζουν τον πόνο στις πληγείσες περιοχές και να ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τα παρασκευάσματα κατά της κράμπας περιέχουν συχνά πολλές βιταμίνες: C, B5 και B1, χάρη στις οποίες ο χρόνος αναγέννησης μειώνεται αισθητά.

Τα χάπια είναι επίσης κοινά για τη θεραπεία του:

 1. βελτιώνει τον αγγειακό τόνο.
 2. ανακουφίζει τη φλεγμονή.
 3. επιταχύνει τη ροή του αίματος και τη ροή των λεμφών.
 4. εξαλείφει τις διαταραχές μικροκυκλοφορίας.

Τα δισκία χωρίζονται σε διάφορες ομάδες: κορτικοστεροειδή, φλεβοτονικά, αντιθρομβωτικά και μη στεροειδή αναλγητικά.

Λαϊκές θεραπείες

Θεραπεία των κιρσών με λαϊκές θεραπείες

Η συντηρητική μέθοδος θεραπείας είναι αποτελεσματική στο πρώτο στάδιο των κιρσών, όταν ένα άτομο αισθάνεται βαρύτητα στα πόδια και παρατηρεί ένα φλεβικό δίκτυο στο δέρμα. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διορθωτική ενέργεια, τόσο πιο γρήγορα και πιο ακριβή θα είναι τα αποτελέσματα. Παρακάτω είναι μερικές απλές, αλλά ισχυρές συνταγές.

Συμπίεση σκόρδου

Το gruel παρασκευάζεται από τριμμένο σκόρδο και βούτυρο σε αναλογία 1: 2, τα οποία στη συνέχεια εφαρμόζονται στις πληγείσες περιοχές και στερεώνονται με χαρτί και επιδέσμους. Διάρκεια έκθεσης - νύχτα, το πρωί ξεπλύνετε το πόδι σας με ζεστό νερό.

κάστανο

Βάμμα καστανιάς για εσωτερική χρήση. Ρίξτε πενήντα γραμμάρια ξηρού προϊόντος με 500 ml αλκοόλ. Το προκύπτον προϊόν πρέπει να φιλτράρεται για 14 ημέρες. Πάρτε με νερό τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.

Αλοιφή Kalanchoe

Το μισό λίτρο ποτήρι πρέπει να γεμίσει με φύλλα και το υπόλοιπο με 70% αλκοόλ. Το προκύπτον βάμμα πρέπει να διατηρείται σε σκοτεινό μέρος για δύο εβδομάδες, αλλά να ανακινείται καθημερινά. Οι κατεστραμμένες περιοχές τρίβονται καθημερινά με την τελική αλοιφή.

Αγαπήστε τον εαυτό σας και γίνετε υγιείς!

26.11.2020