Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

Οι κιρσοί αναφέρονται ως ασθένειες που γίνονται γρήγορα χρόνιες. Η ασθένεια προκαλεί αλλαγές στο μήκος και τη διάμετρο των φλεβών, την εμφάνιση οζιδίων και την αραίωση των τοιχωμάτων των φλεβών. Πολύ συχνά, οι κιρσίδες εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν το σώμα της γυναίκας βρίσκεται υπό σημαντικό φορτίο στο πλαίσιο των ορμονικών αλλαγών.

Λόγοι εμφάνισης

Αιτίες των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν λάβουμε υπόψη τους λόγους για τους οποίους οι κιρσοί εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν διάφοροι κύριοι λόγοι:

 • αλλαγή βάρους.Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω αύξησης βάρους δέκα ή περισσότερων κιλών, εμφανίζονται φλέβες στα πόδια, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της πίεσης και της πίεσης στα αγγεία.
 • Ορμονικές αλλαγές στο σώμα.Κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του εμβρύου, το ορμονικό υπόβαθρο της γυναίκας αποκαθίσταται επανειλημμένα, με αποτέλεσμα τα αγγεία να έχουν υποστεί βλάβη. Χάνουν ελαστικότητα, γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή σε κιρσούς

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω αύξησης βάρους δέκα ή περισσότερων κιλών, εμφανίζονται φλέβες στα πόδια.

 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η εργασία των φλεβικών βαλβίδων αλλάζει καθώς αυξάνεται ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την εγκυμοσύνη, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι κιρσοί δεν θα πάνε πουθενά
 • Κληρονομικοί παράγοντες. Εάν ένας από τους γονείς μιας εγκύου γυναίκας έχει κιρσούς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί η ίδια ασθένεια.
 • Επιλογή λανθασμένων ρούχων και παπουτσιών. Μερικές φορές οι μέλλουσες μητέρες εκπλήσσονται από που προέρχονται οι κιρσοί χωρίς να πιστεύουν ότι τα σφιχτά ρούχα και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μπορούν να το προκαλέσουν.
 • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Η στασιμότητα του αίματος μπορεί να συμβεί στις φλέβες των ποδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν η έγκυος γυναίκα κινείται λίγο και δεν κάνει ειδικές ασκήσεις.

Μερικές από τις αιτίες που προκαλούν κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εύκολο να απαλλαγούν - αλλάξτε τις συνήθειες σας.

Συμπτώματα και σημεία

Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στα αρχικά στάδια είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή δεν υπάρχουν έντονα συμπτώματα.

Γιατί εμφανίζονται κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ωστόσο, αξίζει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αίσθηση βαρύτητας και πόνου στα πόδια
 • πρήξιμο, ειδικά το βράδυ όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • κράμπες, ειδικά τη νύχτα.
 • κοκκίνισμα ή σκουρόχρωμο δέρμα
 • η εμφάνιση αγγειακών δικτύων.
 • σφραγίζει το δέρμα, την εμφάνιση τροφικών ελκών.
 • Οι φλεγμονώδεις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εύκολο να αισθανθούν.

Τύποι κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι κιρσώδεις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι διαφορετικών τύπων. Η πιο συχνή ασθένεια είναι:

 • στη γραμμή;
 • στα πόδια.
 • στον κόλπο;
 • στη μήτρα.

Η εκδήλωση των κιρσών στη λεκάνη έχει συμπτώματα παρόμοια με ορισμένες γυναικολογικές ασθένειες, επομένως η διάγνωση είναι η πιο δύσκολη. Με κάθε εγκυμοσύνη, αυξάνεται ο κίνδυνος κιρσών στα χείλη (τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνότερα μετά από σωματική άσκηση ή σεξουαλική επαφή).

Διάγνωση

Οι κιρσώδεις φλέβες και η εγκυμοσύνη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα μιας γυναίκας και προσθέτουν άγχος σε πολλά όργανα. Είναι επομένως σημαντικό να εντοπιστεί η ασθένεια από νωρίς.

Η μέθοδος διπλής υπερηχογραφίας χρησιμοποιείται σήμερα για τον εντοπισμό κιρσών σε έγκυες γυναίκες. Αυτός ο σύγχρονος τύπος διαγνωστικών έχει αντικαταστήσει την αντιστοίχιση υπερήχων και τη χαρτογράφηση Doppler. Η διπλή υπερηχογραφία πραγματοποιείται εντός 20 λεπτών και παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση τόσο των βαθιών όσο και των επιφανειακών φλεβών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για πρόσθετα διαγνωστικά, κάντε τα εξής:

 • Doppler τμημάτων.Ένα απλό αλλά αξιόπιστο τεστ που δείχνει την κατάσταση των αρτηριών, καθορίζει την ευρυχωρία τους και περιορίζει.
 • πώς να αντιμετωπίζετε κιρσούς στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • BMR (βεντογραφία μαγνητικού συντονισμού).Εάν διαγνωστεί κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτή η εξέταση σας επιτρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση των αγγείων χωρίς να χρησιμοποιήσετε παράγοντα αντίθεσης, χωρίς να βλάψετε το σώμα.
 • Υπολογιστική τομογραφική φλεβογραφία.Εάν πραγματοποιηθεί με αντίθεση, μπορείτε να αξιολογήσετε την κατάσταση των πλοίων σε μεγάλο βάθος. Εάν οι κιρσοί έχουν ασαφή συμπτώματα, συνταγογραφείται αυτός ο τύπος εξέτασης.

Μέθοδοι θεραπείας ασθενειών

Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι μέθοδοι θεραπείας των κιρσών μετά την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένα φάρμακα δεν μπορούν να ενεθούν και η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα δυνατή. Αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν επίσης για γυναίκες με κιρσούς στα πόδια τους, αλλά που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Χειρουργική θεραπεία

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι κιρσοί είναι επικίνδυνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των περιορισμένων επιλογών θεραπείας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η θεραπεία με φάρμακα είναι ανεπαρκής και πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει σοβαρή θρομβοφλεβίτιδα ή τροφικά έλκη που δεν θεραπεύουν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε ηλικία κύησης όχι μεγαλύτερη των έξι μηνών και χρησιμοποιείται σκληροθεραπεία ή αφαίρεση συχνότητας και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται μετά την εγκυμοσύνη. Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, είναι υποχρεωτικό να φοράτε ειδικά εσώρουχα και θεραπευτικές ασκήσεις - αυτές οι συστάσεις ισχύουν για την περίοδο μετά τον τοκετό.

Εάν ανιχνευθούν σοβαρές κιρσώδεις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σήμερα, εξασκηθείτε με χρήση λέιζερ αντί νυστέρι κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Με τη σύγχρονη τεχνολογία, μπορείτε γρήγορα και με ασφάλεια να νικήσετε τις κιρσούς.

Φάρμακα

Οι γιατροί γνωρίζουν ακριβώς πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος των κιρσών. Ως εκ τούτου, στις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου, συνιστούν να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνταγογραφείται θεραπεία με ενετικά φάρμακα και μέσα για την ομαλοποίηση της πυκνότητας του αίματος. Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα ειδικών αλοιφών και τζελ για εξωτερική χρήση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν gingko biloba. Όλα τα φάρμακα που επηρεάζουν τον τόνο των φλεβών είναι σοβαρά, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σύμφωνα με το σχήμα που συνιστά ο γιατρός.

Εναλλακτική θεραπεία

Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό την παράλληλη «εγκυμοσύνη και κιρσούς», γι 'αυτό οι λαϊκές μέθοδοι όπως λοσιόν, βάμματα, αλοιφές και λουτρά χρησιμοποιούνται συχνά στη θεραπεία στο παρελθόν και ακόμα και σήμερα. Φυσικά, εάν η ασθένεια παραμεληθεί, τότε αυτές οι τεχνικές θεωρούνται αποκλειστικά ως βοηθητική θεραπεία, αλλά στα πρώτα στάδια, η εναλλακτική θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική.

Συμπίεση βάμματα:

Λαϊκές θεραπείες για τη θεραπεία των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Τα βάμματα από λυκίσκο βοηθούν καλά να ξεπεραστούν τα πρώτα στάδια των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρέπει να πάρετε 1 κουταλιά της σούπας κώνους, ρίξτε 200 ml βραστό νερό και διατηρήστε για 20 λεπτά. Μετά από αυτό, το διάλυμα αποστραγγίζεται και χρησιμοποιείται για κομπρέσες. Ομοίως, οι εγχύσεις γίνονται από τα λουλούδια ή τα φύλλα των κάστανων αλόγων. Τέτοιες κομπρέσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τη νύχτα και να διατηρηθούν στο πόδι μέχρι το πρωί.
 • οι φλέβες αντιμετωπίζονται με σκόνη από αποφλοιωμένα φρούτα καστανιάς αλόγου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: 50 γραμμάρια αυτής της σκόνης χύνονται με 200 ml φυτικού ελαίου και τα πόδια τρίβονται με την προκύπτουσα σύνθεση πριν πάτε για ύπνο.
 • Εάν εντοπιστούν πρώιμες κιρσώδεις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρησιμοποιούνται φύλλα καβουρδισμένου λάχανου για κομπρέσες που ανακουφίζουν τη φλεγμονή, τον πόνο και το πρήξιμο.

Συνιστάται η θεραπεία κιρσών στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με δίσκους με εγχύσεις διαφόρων φαρμακευτικών βοτάνων, η επιλογή των οποίων είναι αρκετά μεγάλη σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Συνιστάται για αυτό:

 • μην υπερβαίνετε τη θερμοκρασία του διαλύματος στο λουτρό πάνω από 38 βαθμούς.
 • μην κάνετε μπάνιο για περισσότερο από 15 λεπτά.
 • κάντε ένα χαλαρωτικό μασάζ μετά τη διαδικασία.
 • Στο τέλος του μπάνιου, ξαπλώστε με τα πόδια σας ανυψωμένα για 30-40 λεπτά.

Οι κιρσώδεις φλέβες σε έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζονται επίσης με αφέψημα βοτάνων που λαμβάνονται από το στόμα:

 • Προετοιμάστε μια ποικιλία λουλουδιών τριφυλλιού λιβαδιού: Ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα λουλούδια σε ένα θερμό και ρίξτε 400 χιλιοστόλιτρα βραστό νερό. Μετά από δύο ώρες, φιλτράρετε το ζωμό και πάρτε μισό φλιτζάνι τέσσερις φορές την ημέρα.
 • Μπορείτε να συγκεντρώσετε μια συλλογή από τα φύλλα του coltsfoot, των φραουλών και των lingonberries, των πέντε λοβών feverfew και των λουλουδιών Calendula officinalis και viburnum. Τα συστατικά αναμιγνύονται σε ίσα μέρη, 2 κουταλιές της προκύπτουσας μείγματος χύνονται με 400 ml βραστό νερό και τοποθετούνται σε υδατόλουτρο για 15 λεπτά. Μετά από αυτό, πρέπει να διατηρήσετε τη συλλογή σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά. Πάρτε μισό φλιτζάνι 4 φορές την ημέρα.

Πρόληψη ασθενειών

Όπως κάθε ασθένεια, οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια όχι μόνο πρέπει να αντιμετωπίζονται, αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της νόσου ή την πρόληψη της επανεμφάνισής της:

 • Δεν συνιστάται να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι προτιμότερο να ξεκουραστείτε στο πλάι σας για να ανακουφίσετε τις φλέβες των ποδιών και της λεκάνης.
 • Για να ανακουφίσετε την πίεση στις φλέβες στα πόδια σας, κρατήστε τα πόδια σας ψηλά ενώ ξαπλώνετε ή κάθεστε.
 • Να φοράτε ειδικές κάλτσες συμπίεσης για να ανακουφίσετε τις φλέβες των ποδιών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά τα εσώρουχα βοηθούν στην αναδιανομή του αίματος μέσω των φλεβών, διεγείρουν το αίμα στις φλέβες των ποδιών και μειώνουν την πιθανότητα θρόμβων αίματος. Τα πλεκτά συμπίεσης συνιστώνται όχι μόνο κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη για ενάμισι έως δύο μήνες.

Θυμηθείτε ότι οι κιρσοί στα πόδια είναι λιγότερο συχνές σε άτομα που ασκούν και ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ακόμη και η ελαφριά άσκηση θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε φόρμα και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης κιρσών.

07.10.2020