Πόνος στα πόδια με κιρσούς και άλλα σημάδια κιρσών στα πόδια, θεραπεία

Ο φλεβολόγος εξετάζει έναν ασθενή

Από το άρθρο θα μάθετε ποια σημεία μπορεί να υποδηλώνουν κιρσούς των κάτω άκρων, τις αιτίες της παθολογίας, τη θεραπεία και την πρόληψη στο σπίτι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VARICOSE;

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια φλεβική παθολογία που οφείλεται σε δυσλειτουργία της συσκευής αγγειακής βαλβίδας με το σχηματισμό φλεβικής ανεπάρκειας, διαστολή του αυλού και απόφραξη, η οποία συνοδεύεται από συνεχή πάστα ιστού.

Κύριες αιτίες παθολογίας

Οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια έχουν διάφορες αιτίες και συμπτώματα που παρουσιάζουν δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά.Η πιο κοινή αιτία της παθολογίας είναι η συγγενής αδυναμία του συνδετικού ιστού.Στη δεύτερη θέση υπάρχουν ορμονικές αλλαγές, έτσι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με κιρσούς. Μια μεγαλύτερη στατική θέση ενώ κάθεστε ή στέκεστε παίζει ρόλο. Όσο περισσότερο τα πόδια, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση. Τα επιπλέον κιλά προκαλούν επίσης αύξηση της πίεσης στις φλέβες των κάτω άκρων, καθώς και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Το κάπνισμα, η εγκυμοσύνη, οι συννοσηρότητες, τα σφιχτά εσώρουχα, τα παπούτσια, τακούνια, οτιδήποτε οδηγεί σε στασιμότητα της ροής του αίματος στις φλέβες των ποδιών είναι παράγοντες κινδύνου για κιρσούς.

Συμπτώματα και κλινικές εκδηλώσεις

Στάδια των κιρσών

Τα σημάδια των κιρσών σε γυναίκες και άνδρες δεν διαφέρουν ουσιαστικά. Πρόκειται για μια σταδιακή ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας σχετίζονται με το στάδιο ανάπτυξης της παθολογικής διαδικασίας.

Το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από μικρές κλινικές εκδηλώσεις: οι φλέβες μόλις προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, το χόριο είναι ελαφρώς υπεραιμικό, η βαρύτητα στα πόδια αρχίζει να ενοχλεί, είναι δυνατές βραδινές μύτες των ποδιών, αστραγάλων, κράμπες. Τέτοια συμπτώματα των κιρσών των ποδιών είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τις γυναίκες από αισθητική άποψη. Τα οπτικά σημάδια συχνά προηγούνται του πόνου.

Στο δεύτερο στάδιο, η κλινική εικόνα έχει μια τυπική εμφάνιση: οι φλέβες στα πόδια προεξέχουν πολύ πάνω από την επιφάνεια του δέρματος, είναι ψηλά ψηλά και μοιάζουν με κόμβους. Καθώς η παθολογική διαδικασία εξελίσσεται, οι φλέβες των κάτω άκρων λαμβάνουν περίπλοκες μορφές, μια μπλε-μοβ απόχρωση, μερικές φορές γίνονται μαύρες.

Τα συμπτώματα των κιρσών στο τρίτο στάδιο χαρακτηρίζονται από την ανάπτυξη επιπλοκών: εμφανίζονται τροφικές διαταραχές, το δέρμα μοιάζει με περγαμηνή, οίδημα και σπασμοί εμφανίζονται συχνά, τα πόδια καλύπτονται με εξάνθημα, αρχίζουν να φαγούρα, συνδέουν δευτερογενή χλωρίδατον εαυτό σας, στρώματα πυοδερμίας, δερματίτιδα, έκζεμα.

Το τέταρτο στάδιο των κιρσών των κάτω άκρων είναι το πιο σοβαρό όσον αφορά τα συμπτώματα: το δέρμα πάνω από τις διογκωμένες φλέβες φλεγμονή, επηρεάζονται κοντινοί ιστοί, είναι ανοιχτά τα τροφικά έλκη, ο πόνος στα πόδια με κιρσούς είναι μόνιμος, η προσθήκη ενόςΗ δευτερογενής λοίμωξη οδηγεί σε θρόμβωση, θρομβοφλεβίτιδα και επείγουσα νοσηλεία, περίπλοκη θεραπεία.

ΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ;

Ένας φλεβολόγος εμπλέκεται στον πόνο στα πόδια με κιρσούς, αλλά ένας αγγειοχειρουργός μπορεί επίσης να κάνει την πρώτη συνάντηση. Όλα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της παθολογίας. Ο φλεβολόγος θα συνταγογραφήσει συντηρητική θεραπεία ή θα παραπέμψει σε αγγειοχειρουργό για διαβούλευση για να επιλύσει το πρόβλημα της επέμβασης.

Δεν είναι δυνατή η ακριβής διάγνωση χωρίς πλήρη κλινική εξέταση και εργαστηριακή εξέταση. Οι οργανικές μέθοδοι διάγνωσης θα βοηθήσουν στην αποσαφήνιση του σταδίου της παθολογίας. Η διάρκεια της δοκιμής είναι το πολύ 10 λεπτά - μισή ώρα. Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα ανακοινωθεί από τον γιατρό αμέσως στο πρώτο ραντεβού. Η επιλογή κατάλληλης θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της παθολογίας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η θεραπεία των κιρσών βασίζεται στους "τρεις πυλώνες": θεραπεία φαρμάκων, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, κλασικά χειρουργικής.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εκτός από τις υποχρεωτικές γενικές συστάσεις για τις κιρσούς: δοσολογία, τακτική σωματική δραστηριότητα, ελαχιστοποίηση στατικού φορτίου στα πόδια, θεραπεία άσκησης, φθορά καλτσών συμπίεσης, χρήση ελαστικών επιδέσμων - η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει το διορισμό φλεβοτονικών βασισμένων σε φλαβονοειδή, εκχύλισμα καστανιάς αλόγου. Αυτά είναι συστηματικά φάρμακα σε πίνακα: συνθετικά και βασίζονται σε φυσικά συστατικά.

Τις περισσότερες φορές, η στοματική χορήγηση συνδυάζεται με την εξωτερική θεραπεία με το ίδιο όνομα για τις κιρσούς. Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους ασθενείς, ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός καψουλών και γέλης.

Φυσικά, δεν πρέπει να περιμένουμε μια πλήρη θεραπεία από συντηρητικές μεθόδους, τα φάρμακα δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις διασταλμένες φλέβες, αλλά ως προληπτικό μέτρο κατά την προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση, η αδυναμία χειρουργικής θεραπείας των κιρσών - αυτά τα φάρμακα εγγυώνται την άρση τουΚαθώς η ασθένεια εξελίσσεται και ανακουφίζει τα συμπτώματα.

SCLEROTHERAPY ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

Η ουσία της ελάχιστα επεμβατικής θεραπείας για κιρσούς είναι η ένεση ειδικού σκληρυντικού στην διασταλμένη φλέβα. Ο γιατρός εγχέει ένα αφρώδες διάλυμα στη φλέβα μέσω μιας σύριγγας, η οποία γεμίζει το παραμορφωμένο αγγείο και το προκαλεί κράμπες.

Ο ασθενής τοποθετείται σε κάλτσα συμπίεσης που κρατά το δοχείο σε αυτήν την κατάσταση. Μέσα σε τρεις ημέρες, τα τοιχώματα των φλεβών κολλάνε μεταξύ τους, το αγγείο απενεργοποιείται από τη συνηθισμένη ροή αίματος και παραμελείται. Πρέπει να φοράτε κάλτσες συμπίεσης για τουλάχιστον ένα μήνα, μερικές φορές δύο. Τα κριτήρια για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι οι συγκολλήσεις που σχηματίζονται.

Η σκληροθεραπεία συμπίεσης πραγματοποιείται όταν οι κιρσοί δεν περιπλέκονται από την αντίστροφη ροή του αίματος από βαθιά προς επιφανειακά αγγεία μέσω επικοινωνιακών φλεβών.Εάν υπάρχει ένα τέτοιο αντίθετο ρεύμα, η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας τείνει στο μηδέν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Λειτουργία - ήταν και είναι η πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών, ανεξάρτητα από την παρουσία αντίστροφης ροής αίματος στις φλέβες. Αλλά εδώ, επίσης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό εγκαίρως, καθώς υποτροπές συμβαίνουν συχνά σε μεταγενέστερα στάδια. Οι φλεβίτιδες λειτουργούν με τη χρήση διαφόρων τεχνικών: μικροχειρουργική, ραδιοσυχνότητα και πήξη με λέιζερ παραμορφωμένων φλεβών.

Στην αρχική φάση, η φωτοπηξία ή η απομάκρυνση με λέιζερ των αραχνών είναι αποτελεσματική. Στα μεταγενέστερα στάδια, ενδείκνυται η φλεβεκτομή - πλήρης αφαίρεση των προσβεβλημένων φλεβών. Η επέμβαση είναι τραυματική, υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, επομένως οι γιατροί σήμερα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την λιγότερο επεμβατική τεχνική μινιφλεκτομής. Εάν οι κιρσοί οφείλονται σε φλεβική θρόμβωση, δευτερογενής λοίμωξη, Η εγκάρσια τομήγίνεται πολύπλοκη.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΙΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;

Η ουσία της χρήσης λαϊκών θεραπειών για την πρόληψη και τη θεραπεία των κιρσών είναι η απομάκρυνση των τοξινών και των τοξινών από το σώμα και η αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος. Για να το επιτύχετε αυτό, ισορροπήστε τη διατροφή, όπως λάχανο, ντομάτα, πιπεριές, βότανα, εσπεριδοειδή, μήλα, ροδάκινα, κεράσια, κεράσια, φράουλες, φραγκοστάφυλα και σταφίδες στα καθημερινά πιάτα. Βεβαιωθείτε ότι υπολογίζετε το σωστό σιτηρέσιο κατανάλωσης: 40 ml ανά κιλό βάρους.

Επιπλέον, χρησιμοποιούν τις ιδιότητες των πράσινων ντοματών, οι οποίες τεμαχίζονται με τη μορφή κομπρέσες σε φέτες που συνδέονται με την περιοχή των κιρσών. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο από το λυκοπένιο - ένα αντιοξειδωτικό στον πολτό που βελτιώνει τη δομή του αγγειακού τοιχώματος και σφίγγει τις φλέβες. Μπορείτε να δοκιμάσετε τη θεραπεία με χυμό: όλα τα λαχανικά που τρώγονται ωμά είναι κατάλληλα.

Ένα εκχύλισμα σκόρδου και λεμονιού είναι αποτελεσματικό: τα φυτοκτόνα διαλύουν πλάκες χοληστερόλης, καθαρίζουν τον αυλό των αιμοφόρων αγγείων, ένα φυσικό αντιβιοτικό, το οποίο είναι σκόρδο, σκοτώνει την παθογόνο χλωρίδα και η βιταμίνη C ενισχύει το τοίχωμα της φλέβας και αποτρέπει την εναπόθεση αλάτων. Το βάμμα παρασκευάζεται απλά: ψιλοκόψτε 4 μη αποφλοιωμένα λεμόνια, 4 μεγάλα σκελίδες σκόρδου, βάλτε το μείγμα σε ένα βάζο, ρίξτε το με ζεστό βραστό νερό, επιμείνετε κάτω από το καπάκι για τρεις ημέρες, ανακινήστε το δοχείο κάθε μέρα, φιλτράρετε, αποθηκεύστε στο κρύο, το ένα τρίτο του ενόςΠίνετε ένα ποτήρι τρεις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Φυσικά - πίθηκα 12 λίτρα του προκύπτοντος διαλύματος.

Το ξίδι μηλίτη της Apple θεωρείται ευρέως ως πηγή μετάλλων και βιταμινών. Για τις κιρσούς, λαμβάνεται από το στόμα, πρωί και βράδυ, διαλύοντας δύο κουταλάκια του γλυκού του προϊόντος σε ένα ποτήρι νερό. Εξωτερικά: Τρίψτε τις κιρσούς με ταμπόν εμποτισμένο με ξύδι για να ανακουφίσετε τον κνησμό και τον πόνο.

Οι κομπρέσες παρασκευάζονται από μέλι, εφαρμόζοντας μια αποστειρωμένη χαρτοπετσέτα με το προϊόν κάτω από μια μεμβράνη στην περιοχή των κιρσών για μερικές ώρες. Χρησιμοποιήστε σπασμένα φύλλα λάχανου με φυτικό λάδι κάτω από έναν επίδεσμο για μια νύχτα. Μάθημα - μήνας.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη των κιρσών έχει δύο στόχους: την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου και τη μείωση του αριθμού των υποτροπών. Για αυτό: δεν μπορείτε να πάτε στη σάουνα, να κάνετε πολύ ζεστά μπάνια, ανυψώστε τα βάρη. Συνιστάται να ασκείστε πολύ, να αποφεύγετε την άσκηση βάρους, να ελέγχετε το βάρος και να ελαχιστοποιείτε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πολύ πικάντικα και λιπαρά.

Δεν χρειάζεται να φοράτε σφιχτά ρούχα, κάλτσες, κάλτσες στο γόνατο ή κάλτσες με σφιχτή ελαστική ταινία και να διασχίζετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε. Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να εγκαταλείψουν τα ψηλά τακούνια.

Τη νύχτα - κάντε ένα δροσερό ποδόλουτρο, μπορείτε να ρίξετε κρύο νερό πάνω από τα πόδια σας το πρωί. Είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε τις κακές συνήθειες για να κάνετε αυτο-μασάζ: χαϊδεύστε το δέρμα των κάτω άκρων από κάτω προς τα πάνω και προς την αντίθετη κατεύθυνση για 10 λεπτά, ελαχιστοποιήστε το άγχος, αποφύγετε την υπερθέρμανση, αποφύγετε τα κρυολογήματα, κάντε ιατρική εξέταση.

Εάν έχετε κιρσούς, είναι λογικό να επισκεφθείτε την πισίνα, να περπατήσετε, να κάνετε ντους με αντίθεση στο σπίτι και να φοράτε συνεχώς κάλτσες συμπίεσης.

03.10.2020