Οι κιρσοί σε εικόνες από συμπτώματα έως θεραπείες

Οι κιρσοί είναι μια συνήθης πάθηση που επηρεάζει πολλούς ενήλικες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αυτή η ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Αυτές οι φλέβες εμφανίζονται στα πόδια και είναι πιο συχνές καθώς γερνάμε.

Περαιτέρω στο άρθρο παρατίθενται σημαντικά γεγονότα σχετικά με τις κιρσούς. Οι αντίστοιχες φωτογραφίες παρέχονται για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς μοιάζουν, πώς είναι και πώς να τις αντιμετωπίζετε.

Κιρσούς στα πόδια

Τι είναι οι κιρσοί;

Οι κιρσοί είναι μη φυσιολογικά διασταλμένες φλέβες που συνήθως αναπτύσσονται στα πόδια. Συνήθως μπλε, μοβ ή δέρμα.

Μοιάζει με διασταλμένα, στριμμένα και διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που μπορούν να προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος.

Τι είναι οι φλέβες της αράχνης;

Οι φλέβες των αραχνών (ονομάζονται επίσης τελαγγετατασία ή αγγεία αράχνης) είναι μια συλλογή μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που αναπτύσσονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Είναι συχνά κόκκινο, μπλε ή μοβ και μοιάζουν με έναν ιστό. Οι πιο κοινές φλέβες αράχνης βρίσκονται στο πρόσωπο και στα πόδια.

Τι προκαλεί την ανάπτυξη κιρσών;

Οι κιρσοί προκαλούνται από δομικές ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι φλέβες μεταφέρουν αίμα από διάφορα μέρη του σώματος πίσω στην καρδιά. Έχουν μια σειρά μονοκατευθυντικών βαλβίδων για την αποτροπή της ροής αίματος.

Για διάφορους λόγους, αυτές οι βαλβίδες μπορεί να καταστραφούν και να προκαλέσουν το αίμα να ρέει πίσω στις φλέβες. Η περαιτέρω στασιμότητα του αίματος αυξάνει την πίεση στη φλέβα και αποδυναμώνει το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.

Στη συνέχεια, λόγω της στασιμότητας του αίματος και της επέκτασης των προσβεβλημένων αιμοφόρων αγγείων, αναπτύσσονται αραχνοειδείς και κιρσοί.

Η μακροχρόνια είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη κιρσών

Οι λόγοι για την ανάπτυξη;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου που μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο πιθανό να αναπτύξει κιρσούς.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Φίλε,
 • να στέκεται ή να κάθεται περισσότερο,
 • παχυσαρκία,
 • εγκυμοσύνη,
 • ορμονική θεραπεία,
 • Πάρτε αντισυλληπτικά χάπια,
 • τραυματισμοί,
 • προηγούμενη λειτουργία φλέβας,
 • Ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης,
 • οικογενειακό ιστορικό.

Συμπτώματα των κιρσών

Οι κιρσοί συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και σημεία εκτός από την ανεπιθύμητη αισθητική εμφάνισή τους. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ορισμένα συμπτώματα κιρσών.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • οίδημα,
 • αίσθημα παλμών
 • πόνος στον πόνο,
 • εγγραφή,
 • κνησμός,
 • Σοβαρότητα,
 • Μούδιασμα ή κράμπες στα πόδια.

Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται συχνά μετά από μεγάλες περιόδους καθισμάτων ή στάσεων. Τα άτομα μπορούν επίσης να αναπτύξουν μαύρισμα και τελικά τροφικά έλκη.

Επιπλοκές των κιρσών

Εάν οι κιρσοί δεν αντιμετωπίζονται, μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Αναπτύσσονται τροφικά έλκη δέρματος. Αυτές οι ανοιχτές πληγές εμφανίζονται συνήθως στο κάτω πόδι. Μερικές φορές μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη λοίμωξης από μαλακό ιστό.
 • Οι θρόμβοι αίματος αναπτύσσονται στις φλέβες (επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα).
 • Πιθανή αιμορραγία από φλέβες.
Ο γιατρός εξετάζει τα πόδια με κιρσούς

Διάγνωση του αγγειακού δικτύου και των κιρσών των ποδιών

Η παρουσία κιρσών στα πόδια μπορεί να διαγνωστεί με ενδελεχή εξέταση της πληγείσας περιοχής, η οποία συνήθως είναι στα πόδια.

Η εξέταση αποτελείται από οπτική εξέταση και ψηλάφηση της προβληματικής περιοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε περιοχές ερυθρότητας, πρήξιμο, αποχρωματισμό του δέρματος και τροφικά έλκη.

Θεραπεία στο σπίτι

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι για να ανακουφίσετε ορισμένα από τα συμπτώματά σας εάν εμφανιστούν. Αυτές οι συντηρητικές μέθοδοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή πιθανών επιπλοκών.

Κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι μια απλή οικιακή θεραπεία για την ανακούφιση από την ταλαιπωρία των ποδιών.

Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος αυξάνοντας την πίεση στα πόδια. Αυτές οι κάλτσες διατίθενται σε διαφορετικά σχέδια και αντοχές πίεσης. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα κατάλληλο ζευγάρι για εσάς. Συνήθως πωλείται στα φαρμακεία.

Άσκηση σε διάδρομο

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η τακτική άσκηση και πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των αραχνοειδών και των κιρσών.

Τα άτομα που επηρεάζονται πρέπει να αποφεύγουν να στέκονται ή να κάθονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και να σηκώνουν τα πόδια τους ενώ κάθεστε ή κοιμούνται για να βελτιώσουν την κυκλοφορία και να μειώσουν το πρήξιμο των ποδιών.

Σκληροθεραπεία

Μερικές φορές η συντηρητική θεραπεία για κιρσούς στο σπίτι μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να πραγματοποιηθούν πιο εξειδικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος των ανώμαλων φλεβών.

Αυτές οι ιατρικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται συχνά για αισθητικούς λόγους.

Η σκληροθεραπεία είναι μια κοινή τεχνική που μπορεί να εκτελεστεί από γιατρό. Είναι πολύ αποτελεσματικό να απαλλαγούμε από τις περισσότερες φλέβες αράχνης και κάποιες κιρσούς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η οποία δεν απαιτεί αναισθησία, ο γιατρός εγχέει ένα υγρό διάλυμα απευθείας στην προσβεβλημένη φλέβα, αναγκάζοντάς την να κολλήσει μεταξύ τους και τελικά να φύγει. Μπορεί να απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες για καλύτερα αποτελέσματα. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν μώλωπες, πρήξιμο, αιμορραγία, λοίμωξη και αποχρωματισμό του δέρματος.

Πριν και μετά τη σκληροθεραπεία

Σκληροθεραπεία: πριν και μετά

Οι θεραπείες σκληροθεραπείας μπορεί να απαιτούν πολλές συνεδρίες και ο χρόνος επούλωσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Γενικά, οι φλέβες των αραχνών εξαφανίζονται εντός 3-6 εβδομάδων μετά τη θεραπεία, ενώ οι κιρσοί μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να βελτιωθούν.

Θεραπεία με λέιζερ των κιρσών

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια άλλη εναλλακτική ιατρική διαδικασία που μπορεί επίσης να εκτελέσει ένας γιατρός. Μερικές φορές χρησιμοποιείται εκτός από τη σκληροθεραπεία για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Αυτή η τεχνική είναι πιο αποτελεσματική σε φλέβες αράχνης και μικρές κιρσούς.

Για ασθενείς που φοβούνται βελόνες, η θεραπεία με λέιζερ προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή θεραπείας, αν και ένας γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί μια εστιασμένη δέσμη φωτός που θερμαίνει το προσβεβλημένο αιμοφόρο αγγείο και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελαφρά ερυθρότητα ή πρήξιμο στην περιοχή που αντιμετωπίζεται, αποχρωματισμός του δέρματος, φουσκάλες και σπάνια ουλές.

Πριν και μετά τη θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια πρόσφατα αναπτυγμένη θεραπεία για κιρσούς στις οποίες η πληγείσα περιοχή αντιμετωπίζεται με ελαφρούς παλμούς από διαφορετικές περιοχές.

Θεραπεία με λέιζερ: πριν και μετά τη διαδικασία

Όπως με τη σκληροθεραπεία, συχνά απαιτούνται πολλές συνεδρίες λέιζερ για βέλτιστα αποτελέσματα. Η βελτίωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία.

Χειρουργική φλέβα

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή θεραπείας για πιο σοβαρές περιπτώσεις κιρσών. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τις διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια θεραπεία για τη φλεβίτιδα είναι καλύτερη για εσάς. Μία από τις χειρουργικές μεθόδους είναι να συνδέσετε τις φλέβες και να τις αφαιρέσετε μέσω μικρών τομών στο δέρμα.

Πριν και μετά από χειρουργική επέμβαση φλέβας

Χειρουργική φλέβα: πριν και μετά τη θεραπεία

Η απολίνωση και η απομάκρυνση των φλεβών είναι συχνά επιτυχής στη θεραπεία των συμπτωμάτων και των καλλυντικών προβλημάτων των κιρσών. Αυτή η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται σε νοσοκομείο με τοπική, σπονδυλική στήλη ή γενική αναισθησία.

Η πλήρης ανάρρωση από αυτήν τη χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως περίπου 2 έως 4 εβδομάδες. Πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη, αιμορραγία, ουλές, βλάβη των νεύρων, θρόμβωση βαθιάς φλέβας και παρενέργειες της αναισθησίας.

Ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ

Η ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία στην οποία η ακτινοβολία λέιζερ εφαρμόζεται μέσω ενός λεπτού αγωγού που εισάγεται στην προσβεβλημένη φλέβα και την περιορίζει.

Η ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ έχει αρχικό ποσοστό επιτυχίας 98%. Αυτή η διαδικασία εκτελείται σε εξωτερικούς ασθενείς υπό τοπική αναισθησία ή ελαφριά καταστολή.

Οι ασθενείς αναφέρουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση με ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ σε σύγκριση με απολίνωση και αφαίρεση φλεβών μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Κατάλυση υψηλής συχνότητας

Η κατάλυση ενδοφλέβιας ραδιοσυχνοτήτων είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία παρόμοια με τη θεραπεία με ενδοφλέβια λέιζερ.

Αντί να χρησιμοποιεί φως λέιζερ, ένας καθετήρας που εισάγεται σε μια φλέβα χρησιμοποιεί ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων για τη θέρμανση και τον περιορισμό του προσβεβλημένου αγγείου.

Όπως και με την ενδοφλέβια θεραπεία με λέιζερ, οι ασθενείς αναφέρουν λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση σε σύγκριση με την απολίνωση και την αφαίρεση φλεβών μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Φυσική άσκηση - πρόληψη της ανάπτυξης κιρσών

Πρόληψη των κιρσών

Ενώ οι κιρσώδεις φλέβες δεν είναι πάντοτε προληπτικές, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών.

Οι συμβουλές για την πρόληψη περιλαμβάνουν:

 • Τακτική άσκηση;
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
 • Αποφύγετε να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Αποφύγετε να τσιμπήσετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε.
 • Σηκώστε τα πόδια σας ψηλότερα όταν ξεκουράζεστε.
 • Μην φοράτε ρούχα που πιέζουν το σώμα σας γύρω από τη μέση, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια σας.

Αγαπητοί φίλοι. Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται για ιατρική συμβουλή και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για τη συμβουλή γιατρού.

01.10.2020