Πώς να αντιμετωπίσετε τις κιρσούς στο σπίτι

Οι κιρσοί ή οι κιρσοί είναι μια ασθένεια που γερνάει κάθε χρόνο και είναι ένα από τα πιεστικά προβλήματα της εποχής μας. Εάν η παθολογία στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης δεν είναι πολύ τρομακτική, τότε η πρόοδός της απειλεί με σοβαρά προβλήματα.

Επομένως, ακόμη και αν οι κιρσίδες γίνουν αισθητές, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσετε να τις καταπολεμάτε αμέσως και να μην περιμένετε να τεθεί σε ισχύ η ασθένεια. Ως θεραπεία στο αρχικό στάδιο, καθώς και για την πρόληψη των κιρσών, η παραδοσιακή ιατρική έχει αποδειχθεί πολύ καλά, οπότε θα μιλήσουμε για τη θεραπεία της νόσου στο σπίτι.

Τι είναι οι κιρσοί;

αποτελεσματικές θεραπείες για κιρσούς

Πριν ξεκινήσετε να επιλύετε ένα πρόβλημα με διάφορα μέσα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είδους ασθένεια είναι και ποιοι μηχανισμοί αναπτύσσονται. Οι κιρσοί εννοούν μια παθολογική διαδικασία που συνοδεύεται από παραμόρφωση των αγγείων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά αίματος στην καρδιά.

Η παραμόρφωση σημαίνει, όπως υποδηλώνει το όνομα, επέκταση, αλλά και επιμήκυνση της φλέβας, αραίωση των τοιχωμάτων της και διακοπή του συστήματος φλεβικής βαλβίδας, το οποίο επιτρέπει στο αίμα να ανεβαίνει και να ξεπεράσει τη βαρύτητα.

Η ανάπτυξη των κιρσών είναι επικίνδυνη, καθώς παραβιάζεται η ροή του αίματος στην αγγειακή κλίνη, ως αποτέλεσμα της οποίας η συστηματική ροή του αίματος διακόπτεται και η στασιμότητα εμφανίζεται στις ίδιες τις φλέβες. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ασθένεια, τόσο πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες, μέχρι το σχηματισμό υποδόριων αιματωμάτων και τροφικών ελκών και την ανάπτυξη θρομβοφιλίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια αναπτύσσεται στα αγγεία των ποδιών, καθώς τα κάτω άκρα υπόκεινται σε βαριά φορτία.

Δραστηριότητες για ενίσχυση του αγγειακού τοιχώματος

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα σημεία, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει η διαδικασία παραμόρφωσης προκειμένου να αποφευχθεί η εξέλιξη των κιρσών. Αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση του τοιχώματος του αγγείου. Επομένως, θα εξετάσουμε τώρα διάφορες τεχνικές για την επίτευξη αυτού του στόχου και τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης του ασθενούς.

Ξίδι μηλίτη μήλου

Ένα από τα πιο κοινά και αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης των κιρσών. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε φυσικό ξίδι μηλίτη μήλου και όχι αρωματικό οξικό οξύ (και οι δύο επιλογές διατίθενται στο εμπόριο. Διαβάστε προσεκτικά την περιγραφή στην ετικέτα). Οι συνταγές μοιάζουν με αυτό:

 • Αμέσως μετά το μπάνιο σας, απλώς ρίξτε ξύδι στα πόδια σας όπου οι φλέβες είναι πρησμένες και περιμένετε να απορροφηθεί το υγρό. Δεν χρειάζεται να τα σκουπίσετε. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το αίσθημα βαρύτητας και πόνου.
 • Ομοίως, μπορείτε να αντιμετωπίσετε προβληματικές περιοχές και να τρίψετε το ξύδι με ελαφρές κινήσεις μασάζ. Είναι καλύτερα να μην το κάνετε αυτό μετά το μπάνιο, αλλά πριν πάτε για ύπνο.
 • Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος είναι το τύλιγμα - πάρτε το τυλιγμένο πανί 2-3 φορές, βυθίστε το σε ξίδι μηλίτη μήλου, πιέστε το απαλά και εφαρμόστε το σε προβληματικές περιοχές. Στη συνέχεια τυλίξτε τα πόδια σας πάνω από το πανί με μια πετσέτα και τυλίξτε τα με μεμβράνη. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να σηκώσετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο του σώματος. Αυτή η διαδικασία εξαλείφει αποτελεσματικά το πρήξιμο και τα άβολα συμπτώματα, διαρκεί περίπου 30 λεπτά, δεν χρειάζεται να πλένετε τα πόδια σας μετά.

Άλογο κάστανο κατά των κιρσών

Μια άλλη εξαιρετικά αποτελεσματική και γνωστή θεραπεία για τις κιρσούς, με τις οποίες υπάρχουν πολλές συνταγές, θα θεωρήσουμε την πιο αποτελεσματική:

τη χρήση κάστανου αλόγου για τη θεραπεία των κιρσών
 • Βάμμα σε βότκα ή αλκοόλ - για το μαγείρεμα χρειάζεστε 50 γραμμάρια φρούτων κομμένα σε μικρά κομμάτια απευθείας στο κέλυφος. Βάλτε τα σε γυάλινο δοχείο, γεμίστε τα με 250 ml αλκοόλ ή βότκα, κλείστε το καπάκι σφιχτά και αφήστε τα σε ένα δροσερό, ζεστό μέρος για 14 ημέρες, θυμόμαστε να ανακατεύετε περιστασιακά. Μετά την καθορισμένη περίοδο, στραγγίστε το βάμμα και εντός 3 εβδομάδων πάρτε 15 σταγόνες τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.
 • Υπάρχει επίσης ένα προϊόν για εξωτερική χρήση και για προετοιμασία, 5 ολόκληρα κάστανα και 5 κουταλιές της ταξιανθίας αυτού του φυτού. Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ή μύλο καφέ, αλέστε τα υποδεικνυόμενα συστατικά και ανακατέψτε τα καλά με 500 ml φυτικού ελαίου (το ηλιέλαιο είναι εντάξει). Στη συνέχεια, μουλιάστε το προκύπτον μείγμα σε υδατόλουτρο για 2 ώρες, περιμένετε να κρυώσει και αποθηκεύστε στο ψυγείο σε γυάλινο δοχείο. Η μέθοδος εφαρμογής είναι απλή: τρίψτε την αλοιφή στις προβληματικές περιοχές στα πόδια 1-2 φορές την ημέρα.

Αντιμετώπιση της νόσου με τα φθηνότερα λαχανικά

Λαχανικά όπως ντομάτες, πατάτες και λάχανο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενεργά για τοπική χρήση, έχουν αποδειχθεί από καιρό ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των κιρσών. Οι μέθοδοι θεραπείας σε αυτήν την περίπτωση είναι οι εξής:

 • Ντομάτα- Κόψτε μερικές ντομάτες σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε τις στα πόδια σας όπου μπορείτε να δείτε τα πρησμένα αγγεία. Στη συνέχεια τυλίξτε τα πόδια σας με κάποιο είδος υφάσματος και τυλίξτε έναν ελαστικό επίδεσμο πάνω του, όχι σφιχτό. Η συμπίεση μπορεί ακόμη και να μείνει όλη τη νύχτα.
 • Οι πατάτεςείναι η πιο δημοκρατική και ταυτόχρονα πολύ καλή μέθοδος. Θα χρειαστείτε φλούδες πατάτας, οι οποίες πρέπει επίσης να εφαρμοστούν στα πόδια με την ελαφριά πλευρά προς τα κάτω. Μπορείτε απλά να βάλετε έναν ελαστικό επίδεσμο πάνω του και να μην αφαιρέσετε τη συμπίεση για 2-3 ώρες.
 • Λάχανοχρησιμοποιείται σαν πατάτες, αλλά πριν τα εφαρμόσετε στα πόδια, πρέπει να κάνετε πολλά μικρά κομμάτια στα φύλλα αυτού του λαχανικού και να τα εντοπίσετε με ένα μαχαίρι. Συνιστάται επίσης να λιπάνετε την πλευρά του φύλλου λάχανου που βρίσκεται δίπλα στο πόδι με φυτικό λάδι.

Μελισσοθεραπεία

Ίσως δεν υπάρχει βιομηχανία στη λαϊκή ιατρική που να μην χρησιμοποιεί απορρίμματα μελισσών. Η μελισσοθεραπεία σημαίνει τη χρήση πρόπολης, μελιού, κεριού μέλισσας. Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι έχουν μέλι στην κουζίνα, σκεφτείτε έναν από τους καλύτερους τρόπους για να το χρησιμοποιήσετε σε κιρσούς:

 • Πάρτε μια περγαμηνή για το ψήσιμο και απλώστε το μέλι σε αυτό, όχι σε ένα παχύ στρώμα, κυριολεκτικά όχι περισσότερο από 2 χιλιοστά. Στη συνέχεια, συνδέστε τον καμβά μελιού στην περιοχή των ποδιών όπου είναι εμφανή ίχνη κιρσών και τυλίξτε τα με μεμβράνη προσκόλλησης. Το επόμενο στρώμα της συμπίεσης στερεώνεται με έναν ελαστικό επίδεσμο, θα πρέπει να συγκρατείται στο πόδι για περίπου δύο ώρες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία διαρκεί 30 ημέρες την ημέρα χωρίς παρενέργειες στο δέρμα, ο χρόνος εφαρμογής παρατείνεται κατά μία ώρα. Τελικά, η συμπίεση εφαρμόζεται όλη τη νύχτα και αφαιρείται μόνο το πρωί.

Εφαρμόστε σαπούνι πλυντηρίου

Το σαπούνι πλυντηρίου είναι ένα φυσικό προϊόν που, αν και έχει δυσάρεστη οσμή, αποτελείται μόνο από νερό, πηλό, νάτριο και ζωικά και φυτικά λίπη. Χάρη σε αυτήν τη χημική σύνθεση, το σαπούνι βοηθά στην ανακούφιση του πρηξίματος και της φλεγμονής, ακόμη και να απαλλαγούμε από αγγειακά «αστέρια» και να αποτρέψει την εμφάνιση τροφικών ελκών. Μπορείτε να καταπολεμήσετε τις κιρσούς με σαπούνι πλυντηρίου με διάφορους τρόπους, αλλά είναι καλύτερο να κάνετε αλοιφές και συμπιέσεις:

 • Για να κάνετε μια συμπίεση, πρέπει να επιμείνετε 10 δισκία ακετυλοσαλικυλικού οξέος σε 250 χιλιοστόλιτρα βότκας για 2 ημέρες (μόνο σε γυάλινο δοχείο με σφιχτά κλειστό καπάκι). Μετά από 2 ημέρες, 25 g σαπουνιού κομμένου σε μικρά κομμάτια αναμιγνύονται στο προκύπτον διάλυμα. Στη συνέχεια, υγράνετε το πανί, διπλώστε αρκετές φορές στο διάλυμα και τοποθετήστε το στην προβληματική περιοχή του ποδιού. Μην το κρατάτε για περισσότερο από 60 λεπτά. Αυτή η μέθοδος ανακουφίζει τον πόνο, μειώνει τη φλεγμονή και επίσης απομακρύνει το πρήξιμο.
 • Αλοιφή - Εκτός από το σαπούνι, αυτή η συνταγή περιέχει επίσης φυτικό έλαιο (150 ml), πρόπολη (100 g) και κερί μέλισσας (100 g). Πρώτα, τρίψτε 150 γραμμάρια σαπουνιού, στη συνέχεια ρίξτε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο στα τσιπ που προκύπτουν, στη συνέχεια προσθέστε πρόπολη και μέλι και ανακατέψτε καλά όλα. Τώρα τοποθετήστε το μείγμα σε σμάλτο ή γυάλινο δοχείο σε υδατόλουτρο και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να είναι εντελώς ομοιογενές. Μόλις η αλοιφή είναι έτοιμη, βάλτε την σε ένα σφραγισμένο βάζο και αποθηκεύστε την στο ψυγείο για έως και 3 μήνες. Τρίβετε την αλοιφή καθημερινά στα πόδια σας όπου οι κιρσοί είναι ορατές. Είναι καλύτερα να το κάνετε αυτό πριν πάτε για ύπνο. Για να αποφύγετε τη χρώση των ρούχων σας ή άλλων αντικειμένων, συνδέστε την περιοχή με έναν επίδεσμο.

Τα οφέλη των λουλουδιών ακακίας

Το βάμμα των λευκών λουλουδιών ακακίας είναι πολύ δημοφιλές επειδή είναι επίσης αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των κιρσών στα αρχικά στάδια. Για να το προετοιμάσετε, πάρτε 100 γραμμάρια αποξηραμένου χρώματος ακακίας και ρίξτε τις πρώτες ύλες σε γυάλινο δοχείο με 500 χιλιοστόλιτρα βότκας. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 21 ημέρες, θυμόμαστε να ανακατεύουμε περιστασιακά. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, ένα κομμάτι τριμμένο λεμόνι προστίθεται στο βάμμα και διατηρείται για άλλη μια εβδομάδα. Με το προκύπτον βάμμα, πρέπει να σκουπίσετε τα πόδια σας το πρωί και το βράδυ στα μέρη όπου οι κιρσοί εντοπίζονται.

Συστάσεις από γιατρούς

Φυσικά, η θεραπεία των κιρσών στο σπίτι, καταφεύγοντας μόνο στην παραδοσιακή ιατρική, έχει νόημα μόνο στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της νόσου. Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Επιπλέον, οι γιατροί κάνουν μια σειρά συστάσεων που, σε συνδυασμό με την επιλεγμένη μέθοδο θεραπείας, βελτιώνουν την κατάσταση του ασθενούς και μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης παθολογίας:

 1. Σωστή διατροφή - Είναι πολύ σημαντικό να τρώτε υγιεινά τρόφιμα, εκτός από λιπαρά, τηγανητά, καπνιστά, γλυκά, αλμυρά και όξινα τρόφιμα από τη διατροφή. Για να βελτιώσετε την κατάστασή σας, προτιμήστε τα λαχανικά, το κρέας διατροφής, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα λαχανικά και τα φρούτα. Τεύτλα, ντομάτες, λάχανο, οξαλίδα, εσπεριδοειδή, βατόμουρα, βατόμουρα και μαύρες σταφίδες είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για κιρσούς.
 2. Μπορείτε να σταματήσετε την ασθένεια με τη βοήθεια ειδικών καλτσών συμπίεσης. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς με κιρσούς οποιουδήποτε σχήματος πρέπει να φορούν ρούχα συμπίεσης.
 3. Ακολουθήστε έναν ενεργό και κινητό τρόπο ζωής, παίξτε σπορ, κατά προτίμηση γιόγκα, κολύμπι και ελαφριά γυμναστική. Ασκηθείτε καθημερινά ή βρείτε έναν φυσιοθεραπευτή.
 4. Αξίζει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση φαρμάκων, καθώς μια τέτοια θεραπεία όταν συνδυάζεται με συμβατικές μεθόδους δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
01.10.2020