Θεραπευτικό σχήμα για κιρσούς των κάτω άκρων

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι η μάστιγα της σύγχρονης ανθρωπότητας. Αλλά συχνά η θεραπεία των κιρσών, το σχήμα της οποίας επιλέγεται ξεχωριστά, τελειώνει με επιτυχία. Μερικές φορές όλα αφορούν τη θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή, μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να σωθεί η κατάσταση είναι μέσω χειρουργικής επέμβασης. Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν τη δυσάρεστη και σοβαρή ασθένεια;

Κιρσοί - βασικές πληροφορίες

Οι κιρσοί είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βλάβη στα φλεβικά αγγεία.

Υπάρχουν ειδικές βαλβίδες στις φλέβες που λειτουργούν ως ένα είδος απόφραξης και εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς τα κάτω (το φλεβικό αίμα στα πόδια ρέει από κάτω προς τα πάνω).

Η αποτυχία του συστήματος βαλβίδων οδηγεί σε ροή αίματος και συμφόρηση. Ως αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών, οι φλέβες εξασθενούν, τεντώνονται και παραμορφώνονται και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αρτηριακή πίεση

Το αποτέλεσμα είναι ένα σύμπτωμα που είναι γνωστό σε πολλούς - διογκωμένες φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος και δείχνει τη δυναμική ανάπτυξη της παθολογίας.

Όλη η εξαπάτηση της νόσου έγκειται στο γεγονός ότι στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται ως συνήθως κούραση και βαρύτητα στα πόδια.

Επομένως, πολλοί δεν βιάζονται να δουν έναν γιατρό και ηχεί το συναγερμό όταν κλώνοι του μπλε γίνουν ορατά στο δέρμα και χαλάσουν την εμφάνιση των ποδιών.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα των πρώιμων κιρσών εδώ.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη αυτής της παθολογίας είναι πολύ διαφορετικοί.Αυτό περιλαμβάνει τόσο συγγενείς ανωμαλίες του αγγειακού συστήματος όσο και ορισμένους παράγοντες που προκαλούν: έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, άβολα παπούτσια, επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με παρατεταμένη στάση.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται πάντα συνολικά.Το απαιτούμενο σχήμα επιλέγεται από έναν ειδικό με βάση το στάδιο ανάπτυξης της νόσου και τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του οργανισμού.

Ποιος γιατρός αντιμετωπίζει φλέβες;

Τι είναι οι κιρσίδες

Οι κιρσοί δεν είναι μόνο διασταλμένες φλέβες, αλλά και σοβαρή δυσλειτουργία των βαλβίδων και κυκλοφοριακή διαταραχή που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές σε όλο το σώμα. Και όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα - πρήξιμο των φλεβών, μυϊκοί σπασμοί, συνεχής βαρύτητα των ποδιών - θα πρέπει αμέσως να κλείσετε ραντεβού με έναν φλεβολόγο.

Με βάση τη σοβαρότητα της υπόθεσης, τις αιτίες της νόσου και την κατάσταση της υγείας, ο γιατρός θα επιλέξει την πιο κατάλληλη πορεία θεραπείας από τις διαθέσιμες επιλογές σήμερα.

Απειλητικά συμπτώματα

Οι κύριοι λόγοι για την εμφάνιση των κιρσών είναι: κληρονομικότητα, παχυσαρκία, καθιστικός τρόπος ζωής, καθιστική ή μόνιμη εργασία, ορμονική ανισορροπία στο σώμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 40% των ενήλικων γυναικών και το 20% των ανδρών έχουν σημάδια κιρσών.

Ένας φλεβολόγος είναι απασχολημένος στη διάγνωση της νόσου. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του,, εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως αυτό.:

 • Μια αίσθηση βαρύτητας στα πόδια, η οποία χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας.
 • Τα πόδια κουράζονται γρήγορα όταν περπατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • πόνος στα πόδια.
 • Η εμφάνιση ενός λεπτού αγγειακού δικτύου στα πόδια.
 • πρήξιμο των ποδιών.
 • κράμπες, η ένταση των οποίων αυξάνεται τη νύχτα.
 • Κνησμός στο δέρμα των κάτω άκρων.

Η ατροφία των μυϊκών ινών των επιφανειακών φλεβώναναπτύσσεται σταδιακά, τα αιμοφόρα αγγεία επιμηκύνουν, διαστέλλονται, γίνονται στρεβλωμένα, εμφανίζονται κόμβοι πάνω τους και προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος. Το δέρμα πάνω από τις διογκωμένες φλέβες γίνεται μπλε-κόκκινο, ξηρό και ζεστό, έλκη εμφανίζονται λόγω υποσιτισμού στους ιστούς.

Λόγω δυστροφικών αλλαγών στο υποδόριο στρώμα λίπους, μπορεί να αναπτυχθεί λιποδερματοσκλήρωση - μια επικίνδυνη επιπλοκή των κιρσών στα πόδια, η θεραπεία των οποίων με συντηρητικές μεθόδους μπορεί να μην είναι επιτυχής.

Για να αποφευχθούν οι σοβαρές συνέπειες των κιρσών, οι φλεβολόγοισυμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ξεκινήσουν τη θεραπεία εγκαίρωςόταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της νόσου.

Μέθοδοι θεραπείας

Η σκλήρυνση είναι πολύ αποτελεσματική και συνίσταται στην ένεση ειδικής σκληρυντικής ουσίας στα αγγεία με σύριγγα με την καλύτερη βελόνα. Οι φλεβικοί αυλοί σφίγγονται, οι άκρες των ρωγμών συγκολλούνται, γεγονός που σταματά τη διαρροή αίματος έξω από τα αγγεία. Η ίδια η ουσία, η οποία έχει εκτελέσει τη λειτουργία της, απορροφάται.

Αυτή η μέθοδος αφαιρεί όλες τις κηλίδες και δίνει ένα εξαιρετικό καλλυντικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μετά τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η κατάσταση των φλεβών μέσω πρόσθετης θεραπείας και να φορεθούν ρούχα συμπίεσης.

Πριν από σχεδόν 10 χρόνια, ένα λέιζερ ή μάλλον μια ενδοφλέβια πήξη λέιζερ χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην ιατρική για την καταπολέμηση των κιρσών. Αντιμετωπίστε τις φλέβες ως εξής:

 1. Μια μικρή παρακέντηση γίνεται στη φλέβα με τοπική αναισθησία.
 2. Μια οπτική ίνα εισάγεται στην προκύπτουσα οπή.
 3. Το λέιζερ δρα σε περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά και σφραγίζει τη ζημιά.
 4. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα νέο ύφασμα στο σφραγισμένο σημείο.

Η λειτουργία δεν πραγματοποιείται "τυφλή" - η διαδικασία παρακολουθείται από μια συσκευή υπερήχων, έτσι ώστε ουσιαστικά δεν υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας. Επιπλέον, η απουσία σημαντικών τομών αποκλείει οδυνηρές αισθήσεις, το σχηματισμό αιμορραγίας και τραυματισμού σε γειτονικούς ιστούς.

Μετά τη διαδικασία, θα πρέπει να επιδέσετε τις πληγείσες περιοχές ή να φοράτε καλσόν συμπίεσης και καλσόν.

Η τεχνική της κατάλυσης ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιείται ευρέως και το ρεύμα ραδιοσυχνοτήτων αντιμετωπίζει επιτυχώς τις κιρσούς. Συμβαίνει έτσι:

 1. Η φλέβα έχει τρυπηθεί.
 2. Ένας καθετήρας εισάγεται στην οπή.
 3. Η ακτινοβολία εισέρχεται στο σκάφος μέσω αυτών.
 4. Ο αγωγός δρα σε μοριακό επίπεδο και αλλάζει τα πρωτεϊνικά μόρια της κατεστραμμένης φλέβας.

Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε γρήγορα όλους τους φλεβικούς κόμβους και δεν απαιτεί ειδική μετεγχειρητική θεραπεία.

Μέθοδοι θεραπείας των κιρσών

Υπάρχουν δύο από αυτά: συντηρητικά και χειρουργικά. Ο ασθενής αντιμετωπίζει μια επείγουσα ερώτηση: πώς να θεραπεύσει τις κιρσούς στα πόδια χωρίς χειρουργική επέμβαση; Κατά την επιλογή μιας μεθόδου, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη τα σημεία, το στάδιο της νόσου, την παρουσία επιπλοκών, ταυτόχρονης νόσου και την ηλικία του ασθενούς. Οι μη χειρουργικές μέθοδοι για να απαλλαγούμε από κιρσούς των κάτω άκρων δίνουν καλά αποτελέσματα μόνο όταν τα συμπτώματα της παθολογίας είναι ακόμη αδύναμα.

Για να σταματήσετε την υποβάθμιση των προσβεβλημένων αγγείων, βοηθήστε:

 • φαρμακευτική θεραπεία;
 • επεξεργασία συμπίεσης;
 • ασκήσεις φυσικής θεραπείας;
 • φυσιοθεραπεία;
 • μασάζ;
 • συνταγές για την παραδοσιακή ιατρική;
 • δίαιτα.

Οι φλεβολόγοι προσπαθούν να επιλέξουν αποκλειστικά μη φαρμακευτικούς παράγοντες για τη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων για ασθενείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρώτα απ 'όλα, αυτά είναι εσώρουχα συμπίεσης, ασκήσεις γυμναστικής, φυσιοθεραπεία, μασάζ, διατροφή. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή, τότε θα συνταγογραφούνται μόνο φάρμακα για εξωτερική χρήση.

Μέθοδοι θεραπείας των κιρσών

Η συζήτηση συνεχίζεται σχετικά με το εάν η ιεροθεραπεία βοηθά στις κιρσούς. Η ιρουδίνη που παράγεται από βδέλλες, που διεισδύει στο φλεβικό σύστημα των κάτω άκρων, αραιώνει το πυκνό αίμα. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλά σύγχρονα φάρμακα με την ίδια ιδιότητα. Επιπλέον, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για τη χρήση βδέλλες - αγγειακές λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, η θεραπεία των κιρσών γίνεται με ριζικές μεθόδους. Αυτό:

 • σκληροθεραπεία;
 • θεραπεία με όζον;
 • κρυοθεραπεία;
 • ηλεκτροπηξία;
 • πήξη λέιζερ;
 • χειρουργική επέμβαση.

Σκληροθεραπεία - ένεση φαρμάκου σε νοσούντα φλέβα που "κολλά" το διευρυμένο αγγείο. Σταματά την άντληση αίματος και σταδιακά διαλύεται. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα της σκληροθεραπείας επιτυγχάνεται σε πρώιμο στάδιο της παθολογίας. Μια παρόμοια μέθοδος είναι η θεραπεία με όζον: μέρος αυτού του αερίου εγχέεται στους αυλούς των μικρών φλεβών με μια σύριγγα και τα αγγεία "κολλάνε" επίσης.

Το κρύο χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κρυοθεραπείας. Κατά τη διάρκεια της ηλεκτροπηξίας, τα δοχεία τροφοδοτούνται με ρεύμα υψηλής συχνότητας μέσω ενός πολύ λεπτού ηλεκτροδίου. Η θεραπεία με λέιζερ των κιρσών είναι επίσης μια αποτελεσματική σύγχρονη μέθοδος, ειδικά όταν συνδυάζεται με συντηρητικές μεθόδους. Ταυτόχρονα, το καλλυντικό αποτέλεσμα είναι υψηλό: μετά από μερικές εβδομάδες ο ασθενής δεν θα έχει ουλές ή ουλές.

Ωστόσο, η χειρουργική αφαίρεση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία που σας επιτρέπει να απομακρύνετε ριζικά τις κιρσούς όταν η φαρμακευτική θεραπεία δεν παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα νοσούντα αγγεία αφαιρούνται μέσω τοπικών υποδόριων τομών. Μετά την επέμβαση, το πόδι είναι σταθερά συνδεδεμένο και ο ασθενής μπορεί να περπατήσει μετά από τρεις έως τέσσερις ώρες.

Αρχές ιατρικής θεραπείας για κιρσούς

Η αποτελεσματική θεραπεία των κιρσών είναι δυνατή μόνο εάν τα επιλεγμένα φάρμακα εμποδίζουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης παθολογίας, την καταστροφή αγγειακών τοιχωμάτων και βαλβίδων.

Τα κύρια καθήκοντα της ιατρικής θεραπείας των κιρσών είναι:

Αρχές της φαρμακευτικής αγωγής
 • αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος;
 • ενίσχυση των φλεβικών τοιχωμάτων.
 • αυξημένος αγγειακός τόνος.
 • μείωση του ιξώδους του αίματος;
 • πρόληψη θρόμβων αίματος;
 • ομαλοποίηση του συστήματος βαλβίδων;
 • εξάλειψη φλεγμονωδών διεργασιών.
 • Ομαλοποίηση της ροής του αίματος στα τριχοειδή αγγεία.

Τα φάρμακα είναι απαραίτητα για τη σύνθετη θεραπεία της νόσου.

Χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως για σκοπούς πρόληψης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν παθολογία.

Σήμερα υπάρχει μεγάλος αριθμός φαρμάκων για τη θεραπεία των κιρσών στα πόδια και όλα αυτά διαφέρουν ως προς τη σύνθεση και τον μηχανισμό δράσης.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια σοβαρή ασθένειαη οποία, εάν αντιμετωπιστεί εσφαλμένα ή όχι, μπορεί να απειλήσει διάφορες επιπλοκές που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και τη ζωή.

Βοήθεια. Θρομβοεμβολή ζωτικών αγγείων, θρομβοφλεβίτιδα, τροφικά έλκη - αυτός δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος επιπλοκών των κιρσών που αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο.

Από αυτή την άποψη, δεν πρέπει καν να προσπαθήσετε να αυτοθεραπευτείτε.

Τα πειράματα στο σπίτι με την επιλογή ναρκωτικών μπορούν είτε να κάνουν την κατάσταση χειρότερη είτε αναποτελεσματική.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος, η υγεία και τα χρήματα χάνονται.

Επομένως, επικοινωνήστε με έναν φλεβολόγο. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να επιλέξει σωστά τα φάρμακα και να συνθέσει το θεραπευτικό σχήμα για να επιτύχει το μέγιστο όφελος για τον ασθενή.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται;

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τις κιρσούς

Η πολύπλοκη θεραπεία των κιρσών συνίσταται στην ταυτόχρονη χρήση διαφόρων ομάδων φαρμάκων:

 1. Φλεβοτονικά.
 2. αντιπηκτικά.
 3. Αντιφλεγμονώδες.
 4. ινωδολυτικά.

Προκειμένου να αυξηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται επίσης παράγοντες για συστηματική και τοπική επιρροή.

Κρέμες, πηκτές, αλοιφέςχρησιμοποιούνται ως τοπικά παρασκευάσματα. Όταν επιλέγετε φάρμακα για κιρσούς και θρομβοφλεβίτιδα, πρέπει να έχετε υπόψη ότι είναι ο παράγονταςμε τη μορφή αλοιφής, η οποία χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας.

Σημαντικό!Μια κοινή αντένδειξη σε όλα τα τοπικά φάρμακα είναι παραβίαση της ακεραιότητας του δέρματος.

Κατά κανόνα, τέτοια φάρμακα χρησιμοποιούνται πολλές φορές την ημέρα και το προϊόν πρέπει να τρίβεται με ελαφριές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Ομάδες φαρμακευτικών προϊόντων και οι επιπτώσεις τους

Στην περίπτωση των φλεβικών κιρσών, τα φάρμακα ταξινομούνται σετρεις κύριες ομάδεςανάλογα με τον τύπο της επίδρασης:

 • βεντονικά ή φλεβοτροπικά φάρμακα;
 • Αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά) και φάρμακα που αναστέλλουν την πρόσφυση αιμοπεταλίων (αναστολείς συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων).
 • αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η έρευνα και η ιατρική πρακτική απέδειξαν την αποτελεσματικότητα των φλεβοτονικών που αναπτύχθηκαν με βάση τα φυσικά φλαβονοειδή.- Diosmin και Hesperid. Αυτές οι ουσίες όχι μόνο προστατεύουν τα κύτταρα των φλεβών, αλλά επίσης διεγείρουν τη λεμφική παροχέτευση και σταθεροποιούν την εργασία των τριχοειδών αγγείων. Η ταυτόχρονη χορήγηση συνδυαστικών παρασκευασμάτων στα οποία υπάρχουν και τα δύο φλαβονοειδή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

πώς λαμβάνονται τα φάρμακα

Οι πιο συνηθισμένοι φλεβοτροπικοί παράγοντες λαμβάνονταισε μαθήματαγια 2 έως 3 μήνες. Είναι σημαντικό η λήψη να συμπίπτει με την καυτή περίοδο, όταν το φορτίο στα πλοία αυξάνεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του αέρα και της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων νερού. Εάν οι κιρσοί συνοδεύονται από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, τότε η φλεβοτονική λαμβάνεται συνεχώς στη μισή δόση.

Ένας ασθενής που έχει διαγνωστεί με κιρσούςθα πρέπει να αντιμετωπίζεται συστηματικά από την αρχήγια την πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου και τη μείωση της πιθανότητας επιπλοκών.

Η δεύτερη εργασία επιτυγχάνεται με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα (αντιπηκτικά) και βελτιώνουν τις ιδιότητες ροής του, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό θρομβωτικών θρόμβων (αναστολείς συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων).

Ο σχηματισμός θρόμβων αίματος, ο διαχωρισμός τους από το αγγειακό τοίχωμα και η κίνηση κατά μήκος της φλεβικής κλίνης οδηγούν στην επικάλυψη των αγγείων της καρδιάς, των πνευμόνων και του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής, πνευμονικής εμβολής και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πολύ υψηλές.

Τα αντιπηκτικά δεν αποτελούν θεραπεία για τις κιρσούς, αλλά χρησιμοποιούνται για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.- θρόμβωση και θρομβοφλεβίτιδα. Μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα φάρμακα σώζουν τη ζωή του ασθενούς και μειώνουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο αναπηρίας.

Λειτουργία

Οι κατεστραμμένες φλέβες των κάτω άκρων ή των τμημάτων τους αφαιρούνται μέσω τομών ή παρακέντησης. Τα νοσούντα αγγεία πρέπει να αφαιρεθούν στην κλινική εάν:

 • Οι φλέβες στα πόδια διευρύνονται παθολογικά.
 • το δέρμα επηρεάζεται.
 • εμφανίστηκαν τροφικά έλκη.
 • Η θρομβοφλεβίτιδα επιδεινώθηκε.

Η χειρουργική θεραπεία των κιρσών των ποδιών αντενδείκνυται:

 • για σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση, ασθένειες των στεφανιαίων αρτηριών, μολυσματικές ασθένειες, έκζεμα.
 • εάν ο ασθενής έχει ήδη συμπληρώσει τα γηρατειά του.
 • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (άνω των 5 μηνών).

Συμπληρωματική θεραπεία

Εκτός από την ιατρική και χειρουργική θεραπεία, η επιπρόσθετη θεραπεία έχει μεγάλη σημασία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μέτρων για την αποκατάσταση των φλεβών στο φυσιολογικό:

 1. Το περιτύλιγμα έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα και αφαιρεί την αίσθηση βαρύτητας στα πόδια. Κατά την αγορά των απαραίτητων χρημάτων, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ζεστά περιτυλίγματα αντενδείκνυται για κιρσούς.
 2. Τα λουτρά ποδιών είναι ένας άλλος τρόπος για να αφαιρέσετε την πίεση από τα πόδια σας. Χρησιμοποιώντας φαρμακευτικά βότανα και έλαια, μπορείτε να ενισχύσετε τα αιμοφόρα αγγεία, να απαλλαγείτε από το πρήξιμο και την ερυθρότητα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα εμφανίζεται μόνο με την καθημερινή χρήση της μεθόδου.
 3. ντους αντίθεσης. 10 δευτερόλεπτα κρύου εμποτισμού και 30 δευτερολέπτων ζεστού (το ζεστό νερό αποφεύγεται καλύτερα) για 5-7 λεπτά κάθε πρωί θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις φλέβες σας σε καλή κατάσταση. Για τους σκοπούς αυτούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ντους Alekseev ή Charcot.

Οι φλεβολόγοι συχνά περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία σε σύνθετες θεραπείες - λέιζερ, μαγνητοθεραπεία, ηλεκτροφόρηση.

Δεν προκαλούν δυσφορία και πόνο, είναι φθηνά και πολύ αποτελεσματικά. Επιπλέον, η θεραπεία πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη επαγγελματιών υγείας. Η κύρια προϋπόθεση είναι οι τακτικές επισκέψεις στο γραφείο.

Η φυσιοθεραπεία έχει ευεργετική επίδραση στην κατάσταση των φλεβικών τοιχωμάτων, του μυϊκού ιστού και της δραστηριότητας των βαλβίδων.

πρόσθετη θεραπεία για κιρσούς

Η θεραπεία με συμπίεση δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας, αλλά και της πρόληψης και της μετεγχειρητικής φάσης. Η χρήση επιδέσμων αποτρέπει στάσιμες διαδικασίες, υποστηρίζει κατεστραμμένα αγγεία και σταματά την εξέλιξη της νόσου.

Η εφαρμογή επιδέσμων απαιτεί ορισμένες γνώσεις και δεξιότητες, καθώς η υπερβολική σύσφιξη μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση και ένας ασθενής επίδεσμος δεν θα επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επομένως, για τη σωστή χρήση των επιδέσμων, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Το μασάζ κατά των κιρσών δεν είναι αποδεκτό σε όλες τις περιπτώσεις, επομένως μόνο ένας γιατρός μπορεί να πει εάν αξίζει να χρησιμοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν η μέθοδος έχει επιλεγεί σωστά, τότε μετά την πρώτη συνεδρία μπορείτε να νιώσετε το αποτέλεσμα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της μικροκυκλοφορίας στο αίμα και να ανακουφίσει τα κύρια συμπτώματα της νόσου, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών.

Όσο πιο προχωρημένη είναι η ασθένεια, τόσο πιο δύσκολο είναι να την καταπολεμήσει, και μερικές φορές οι ασθενείς είναι αργά και στη συνέχεια υπάρχει μόνο μία διέξοδος - η φλεβεκτομή. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, δεν πρέπει να περιμένετε επιπλοκές, αλλά να λάβετε κατάλληλη υποστήριξη εγκαίρως.

Συντηρητική μέθοδος

Οι φλεβολόγοι στη θεραπεία των κιρσών προσπαθούν να αποφύγουν τραυματικές επεμβάσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες στα πρώτα στάδια της νόσου. Αυτό είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, των δικτυωτών κιρσών, η εκδήλωση των οποίων περιορίζεται σε μπλε φλεβικά δίκτυα. Τα φάρμακα συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης των βαλβίδων και των τοιχωμάτων των αγγείων. Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, πρέπει να φορούν κάλτσες συμπίεσης. Η παθολογία δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, οι συντηρητικές μέθοδοι σταματούν την ανάπτυξη κιρσών και προστατεύουν από επιπλοκές.

Γυμναστική

Γυμναστική κατά των κιρσών

Οι ειδικοί στη θεραπεία κίνησης γνωρίζουν πώς να αφαιρούν φλέβες στα πόδια μέσω ασκήσεων φυσικοθεραπείας. Αυτό είναι εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η άσκηση που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια γίνεται συστηματικά. Για παράδειγμα:

 1. Όταν στέκεστε, τα τακούνια των ποδιών ανυψώνονται εναλλακτικά έντονα.
 2. Στην ίδια όρθια θέση, σηκώστε αργά με μύτες και κατεβάζετε αργά.
 3. Καθίστε σε μια καρέκλα και ρίξτε μια μικρή μπάλα μπρος-πίσω στο πάτωμα με τα πόδια σας.

Φοράτε ειδικά εσώρουχα

Οι γιατροί συνιστούν το συνδυασμό ιατρικής θεραπείας για κιρσούς με τη χρήση εσώρουχων συμπίεσης - αυτά είναι προϊόντα που κατασκευάζονται από ειδικό τύπο πλεκτών ενδυμάτων που ασκούν πίεση (συμπίεση) στις φλέβες. Η πίεση του πλυντηρίου στους τοίχους των δοχείων μπορεί να ρυθμιστεί αγοράζοντας προϊόντα με διαφορετικούς βαθμούς συμπίεσης.

Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί συμπίεσης: ο πρώτος είναι για πρόληψη και οι υπόλοιποι για θεραπεία. Εάν οι κιρσίδες των κάτω άκρων, καλσόν, κάλτσες, κάλτσες στα γόνατα και κολάν, φοριούνται, ο γιατρός θα επιλέξει τον απαιτούμενο βαθμό συμπίεσης.

Τα εσώρουχα συμπίεσης δημιουργούν ένα σφιχτό πλαίσιο συμπίεσης στα πόδια. Χάρη σε αυτό, αναπτύσσονται τέτοια αποτελέσματα.:

 • Υποστηρίζονται οι εξασθενημένοι μύες των ποδιών.
 • Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων συμπιέζονται, γεγονός που τους εμποδίζει να τεντωθούν.
 • Η ροή των λεμφών και η κυκλοφορία του αίματος διεγείρονται.
 • η στασιμότητα καταργείται.
 • Ομαλοποιείται η λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων.
 • Μειώνεται το φορτίο στις διευρυμένες φλέβες.
 • Η θρομβοφλεβίτιδα αποτρέπεται.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση σε κιρσούς, είναι υποχρεωτικό να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Τα εσώρουχα βοηθούν στην αποτροπή της επανεμφάνισης της νόσου και παρέχει επιπλέον υποστήριξη στο σώμα κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης.

Σκληροθεραπεία συμπίεσης

Η σκληροθεραπεία με συμπίεση είναι μια σύγχρονη μέθοδος θεραπείας των κιρσών στις οποίες εγχέονται φάρμακα στις προσβεβλημένες φλέβες. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται σκληροθεραπεία (προσκόλληση) των τοιχωμάτων της φλέβας, η ροή του αίματος σταματά στο σημείο της ένεσης και η φλέβα σταδιακά διαλύεται ή αφήνει ένα σχεδόν αισθητό σκέλος που δεν ενοχλεί καθόλου τον ασθενή.

Τις περισσότερες φορές, η σκληροθεραπεία πραγματοποιείται όταν εμφανίζονται φλέβες αράχνης και οι κιρσοί βρίσκονται στα αρχικά στάδια. Με την προοδευτική ανάπτυξη των κιρσών των ποδιών, η θεραπεία με σκληροθεραπεία πραγματοποιείται μετά από ανάλυση της κατάστασης των φλεβικών βαλβίδων και των αγγειακών τοιχωμάτων, των λειτουργικών χαρακτηριστικών του κυκλοφορικού συστήματος του ασθενούς.

Όταν αποφασιστεί να υποβληθεί σε σκληροθεραπεία με συμπίεση, ο ασθενής θα υποβληθεί σε εξέταση πήξης του αίματος, σε υπερηχογράφημα των φλεβών. Όταν εκτελεί σκληροθεραπεία, ο ασθενής δεν έχει οδυνηρές αισθήσεις, καθώς το φάρμακο εγχέεται στη φλέβα με τη λεπτότερη βελόνα. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ένας αποστειρωμένος επίδεσμος τοποθετείται στην περιοχή χορήγησης φαρμάκου και ο ασθενής φορά ένα ένδυμα συμπίεσης. Την πρώτη εβδομάδα μετά τη σκληροθεραπεία, οι κάλτσες συμπίεσης πρέπει να φοριούνται όλο το εικοσιτετράωρο και στη συνέχεια να αφαιρούνται τη νύχτα.

Θετικά αποτελέσματα της σκληροθεραπείας:

 • Αποκατάσταση της αποτελεσματικής ροής του αίματος.
 • Αποκλεισμός θρόμβων αίματος στην κατεστραμμένη φλέβα.
 • Πρόληψη τροφικών διαταραχών στον ιστό.
 • Εξάλειψη των κλινικών συμπτωμάτων των κιρσών: οίδημα, επιληπτικές κρίσεις, πόνος.
 • Εξαιρετικό καλλυντικό αποτέλεσμα λόγω του γεγονότος ότι οι φουσκωμένες φλέβες εξαφανίζονται εντελώς.

Διατροφή

Για πιο αποτελεσματική θεραπεία των κιρσών των ποδιών, είναι σημαντικό να οργανώσετε σωστά τη διατροφή σας. Τα μούρα, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, που περιέχουν φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και ρουτίνα, βοηθούν στη βελτίωση της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων. Αραιώνοντας το αίμα, μια επαρκής ποσότητα υγρού (1, 5 έως 2 λίτρα) απορροφάται καθημερινά. Μια δίαιτα με κιρσούς στα πόδια είναι ασυμβίβαστη με λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα, ζεστά μπαχαρικά και αλκοόλ.

Λαϊκές θεραπείες

Η θεραπεία των κιρσών με λαϊκές θεραπείες στο σπίτι το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Οι ακόλουθες συνταγές είναι δημοφιλείς:

 1. Συμπίεση ποδιών 15-20 λεπτών με πάστα ντομάτας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο ενισχύει ενεργά τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπει τους θρόμβους αίματος. Ταυτόχρονα, είναι χρήσιμο να τρώτε φρέσκες ντομάτες κάθε μέρα.
 2. Έγχυση γλυκού τριφυλλιού, ένα βότανο που είναι απαραίτητο για τις κιρσούς: Art. μεγάλο. Οι πρώτες ύλες παρασκευάζονται με δύο ποτήρια βραστό νερό, αποθηκεύονται μέχρι να κρυώσουν και διηθούνται. Πίνετε μισό ποτήρι τρεις φορές την ημέρα, ο υπόλοιπος όγκος χρησιμοποιείται ως λοσιόν.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Κατά τη διάγνωση των κιρσών, πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την άσκηση.Δεν επιτρέπεται:

 • ενεργή σωματική δραστηριότητα, τρέξιμο, άλμα (επιτρέπονται μαθήματα γιόγκα).
 • παρατεταμένη στάση ή παρατεταμένη συνεδρίαση;
 • Χρήση όλων των φαρμάκων χωρίς να συμβουλευτείτε έναν φλεβολόγο.
 • μεγάλες πτήσεις με αναγκαστική ακίνητη θέση των ποδιών. Επιπλέον, σε μεγάλα υψόμετρα, υπάρχει μια απότομη πάχυνση του αίματος, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβων αίματος.
 • κάνει ζεστό μπάνιο και επισκέπτεται μια σάουνα.
 • Απαγορεύεται αυστηρά το μασάζ κοπής και το μέλι, επιτρέπονται μόνο χειροκίνητα ιατρικά μασάζ.

Πιθανές επιπλοκές

Τα τροφικά έλκηείναι μια μορφή επιπλοκής με τις κιρσούς που εκδηλώνεται στην ανάπτυξη και εμβάθυνση ενός μακροχρόνιου έλκους χωρίς επούλωση. Ένα ξεχωριστό επώδυνο έλκος αναπτύσσεται συνήθως στο κάτω μέρος του ποδιού, στο οποίο παρατηρείται συχνά «εκροή» με τη μορφή εκροής ορώδους αιματηρού υγρού, καλύπτοντας τον προσβεβλημένο ιστό.

Επείγουσα ιατρική περίθαλψη

πότε να ζητήσετε βοήθεια

Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αυξημένος πόνος στα προσβεβλημένα άκρα, αδυναμία να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να λάβει κάποια βήματα.
 • Το δέρμα στο πόδι είναι ζεστό, πρησμένο και αισθάνεται σφριγηλό.
 • Το χρώμα του δέρματος αλλάζει από απαλό σε μπλε ή μπλε.
 • Ξαφνική δύσπνοια, δύσπνοια, εφίδρωση και σοβαρή αδυναμία.
 • αιμορραγία από προσβεβλημένο δέρμα ή κιρσούς.

Απαραίτητο φάρμακο για κιρσούς των κάτω άκρων πρέπει να περιλαμβάνεται στο σύνθετο σχήμα θεραπείας.Ακόμα και μετά τη χειρουργική επέμβαση, χρειάζονται πολλά φλεβοτονικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα,για την πρόληψη πιθανών τροφικών διαταραχών, φλεγμονών και επιπλοκών που σχετίζονται με την ασθένεια.

Πολλά φάρμακα πολλαπλών συστατικών κατά των κιρσών λειτουργούν σε συνδυασμό και έχουν πολλές λειτουργίες. Η αποτελεσματικότητα τέτοιων φαρμάκων είναι πιο έντονη.Είναι ιδανικό να εφαρμόζετε τη θεραπεία με μαθήματα στη σωστή δοσολογία, που υπολογίζεται από τον φλεβολόγο.σε συνδυασμό με θεραπεία συμπίεσης, μαθήματα γιόγκα, κολύμπι στην πισίνα και φυτικά φάρμακα.

Συμπέρασμα

Στη σύνθετη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων, χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές τεχνικές.

Μαζί με φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία, ειδικές ασκήσεις, μασάζ κ. λπ.

20.09.2020