Κιρσοί

Κιρσοί

Η κόπωση, το αίσθημα βαρύτητας στα πόδια, το ελαφρύ πρήξιμο του ιστού, το πρήξιμο των φλεβών και τα πρώτα ορατά "αγγειακά δίκτυα" μπορούν να υποδηλώσουν την ανάπτυξη κιρσών στα κάτω άκρα.

Τα στατιστικά στοιχεία για αυτήν την ασθένεια είναι πολύ θλιβερά. Για παράδειγμα, σε μια χώρα περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αυτήν την ασθένεια. Κάθε έκτος ασθενής είναι ένα κορίτσι κάτω των 12 ετών. Μια τέτοια πρώιμη έναρξη της νόσου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών που, εάν παραμεληθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε αναπηρία και ακόμη και θάνατο.

Τι είναι τόσο τρομερό για τις κιρσούς των κάτω άκρων; Γιατί είναι τόσο σημαντικό να σταματήσει η ανάπτυξη νωρίς; Διαβάστε αυτό το άρθρο σχετικά με τις μεθόδους θεραπείας, τα προληπτικά μέτρα από τη σκοπιά των επαγγελματιών, καθώς και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις κιρσούς των κάτω άκρων.

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρου;

Όλες οι φλέβες στο ανθρώπινο σώμα χωρίζονται σε βαθιές, επιφανειακές και διάτρητες. Τα βαθιά αγγεία κάνουν σχεδόν όλη τη δουλειά (90%) μεταφοράς αίματος στην καρδιά, και τα διάτρητα αγγεία είναι ένα είδος γέφυρας μεταξύ βαθιάς και επιφανειακής. Η δομή των φλεβών διασφαλίζει την παρουσία βαλβίδων που κατευθύνουν και προάγουν μόνο την εκροή αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν το κυκλοφορικό σύστημα αποτύχει, μέρος του αίματος συσσωρεύεται σε ένα σημείο. Αυτό οδηγεί σε τοπική επέκταση (επιμήκυνση) του σκάφους. Οι πρώτοι που υποφέρουν είναι βαθιές φλέβες (που ονομάζονται εσωτερικές κιρσούς), οι οποίες αργότερα εμφανίζονται επιφανειακά με τη μορφή "φλεβών αράχνης και εξογκωμάτων"

Για πλήρη εκτίμηση της σοβαρότητας της νόσου, πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξή της περιλαμβάνει την ανάπτυξη θρομβοφλεβίτιδας, απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας με θρόμβο (ή θρομβοεμβολισμό), καθώς και τροφικά έλκη του ποδιού, λεμφοστάση (οίδημα των κάτω άκρων) και πολλά άλλαΑπειλημένα προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο των ασθενών.

Οι κύριες αιτίες των κιρσών των κάτω άκρων

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος γενικά και, στη συνέχεια, να διεγείρουν την εμφάνιση κιρσών των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων. Ας εξετάσουμε τα κύρια:

Αιτίες των κιρσών στα πόδια
 1. Συγγενής δυσπλασία των βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία - η ασθένεια μπορεί να κληρονομηθεί. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν στενούς συγγενείς με παρόμοια ασθένεια.
 2. Η ανεπαρκής κινητικότητα μειώνει το άγχος στους μαλακούς ιστούς. Ως αποτέλεσμα, το φορτίο στα αιμοφόρα αγγεία, ο τόνος τους μειώνεται.
 3. Κατά τη διάρκεια της "όρθιας" θέσης, η πίεση στα αγγεία των ποδιών αυξάνεται δέκα φορές. Με μια μακρά κάθετη διάταξη, οι βαλβίδες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο φορτίο, γεγονός που οδηγεί σε παραβίαση της λειτουργίας τους.
 4. Μείωση στον αγγειακό τόνο - μπορεί να προκληθεί από αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, απώλεια ελαστικότητας μετά από ορισμένες ασθένειες.
 5. Εγκυμοσύνη - Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από αύξηση του αίματος στο σώμα της γυναίκας, καθώς και από τις ορμόνες προγεστερόνη, οιστρογόνα. Μαζί, αυτές οι αλλαγές διεγείρουν την ανάπτυξη κιρσών των κάτω άκρων. Είναι αλήθεια ότι η ομαλοποίηση των διαδικασιών είναι δυνατή περίπου 1 έτος μετά τη γέννηση, εάν δεν έχουν εμφανιστεί κιρσοί.

Η παχυσαρκία, η παρουσία τραυματισμών, προηγούμενες επεμβάσεις, ορμονικές ανισορροπίες και η χρήση αντισυλληπτικών προσθέτουν στη λίστα των λόγων για την ανάπτυξη της νόσου.

Προσδιορισμός των κιρσών των κάτω άκρων - συμπτώματα και διάγνωση

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και η ταχύτητα ενός θετικού αποτελέσματος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ακρίβεια και την επικαιρότητα της διάγνωσης των ασθενειών.

Τα σημάδια των κιρσών των κάτω άκρων βοηθούν στον εντοπισμό της νόσου στα αρχικά της στάδια:

 • ελαφρά διόγκωση των ποδιών.
 • οίδημα επιφανειακών φλεβικών αγγείων, η διάμετρος τους αυξάνεται.
 • Κνησμός των κάτω άκρων με κιρσούς.
 • αίσθημα υπερβολικής εργασίας, βαρύτητας.
 • Κάψιμο, πόνος από υπερβολικό τέντωμα των φλεβικών τοιχωμάτων.
 • κράμπες στα πόδια;
 • αισθητό μπλε δέρμα κατά μήκος της φλέβας, συμπίεση (σκλήρυνση) προβληματικών περιοχών του ιστού, σχηματισμός κιρσών στα κάτω άκρα.
πώς οι κιρσίδες εκδηλώνονται στα πόδια

Ακόμη και μια ελαφρά παραβίαση της ακεραιότητας του δέρματος στο σημείο του εκζέματος μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τροφικού έλκους.

Με την παραλλαγή των βαθιών φλεβικών κιρσών των κάτω άκρων, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα, κάτι που είναι ανεπιθύμητο. Επομένως, εάν έχετε την παραμικρή υποψία για οποιαδήποτε ασθένεια, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Η διάγνωση των κιρσών των κάτω άκρων πραγματοποιείται με ειδικές συσκευές. Μια τέτοια μελέτη είναι ασφαλής, ανώδυνη και σας επιτρέπει να εξετάσετε πλήρως τη σοβαρότητα της νόσου.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές διάγνωσης:

 • οπτική επιθεώρηση;
 • Μέθοδος εξέτασης διπλού χρώματος - ο χάρτης ροής του αίματος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης επιτρέπει την αξιολόγηση της κατεύθυνσης και της ταχύτητας της κίνησης του αίματος μέσω των φλεβών. Η διαδικασία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία είναι σημαντική για την πρόβλεψη της ανάπτυξης των κιρσών.
 • Φλεβογραφία - πολύ σπάνια χρησιμοποιείται επειδή πρόκειται για εξέταση ακτίνων Χ.

Κατά τη διάγνωση, μπορείτε να παρατηρήσετε την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων και των βαλβίδων, να αναλύσετε τη λειτουργικότητά τους και να προσδιορίσετε την κατεύθυνση της ροής του αίματος.

Γενικά, οι αναισθητικές αλλαγές είναι ο πρώτος λόγος για να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Από τον πρώτο τύπο, είναι ακίνδυνοι και μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρή δυσφορία και επιπλοκές. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να παραλείψετε τη σημασία τους.

Ταξινόμηση των κιρσών των κάτω άκρων

Οι γιατροί συνήθως διακρίνουν 5 στάδια των κιρσών των κάτω άκρων, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του συμπτώματα:

 • Στάδιο 1- οι κιρσοί των αρθρώσεων των κάτω άκρων, οι οποίες είναι οι ευκολότερες για θεραπεία. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός «αγγειακού δικτύου». Οι διογκωμένες φλέβες είναι ορατές μέσω του λεπτού δέρματος (ειδικά στη βότσαλα κάτω από το γόνατο), δεν εμφανίζεται ακόμη πόνος.
 • Στάδιο 2- τμηματικές κιρσούς των κάτω άκρων, συνοδευόμενες από ελαφρά κόπωση, βαρύτητα στα πόδια, ακόμη και κράμπες στους μυς του μοσχαριού, είναι πιθανή ελαφρά διόγκωση των φλεβών.
 • Στάδιο 3- τα φλεβικά αγγεία ξεχωρίζουν καθαρά από το δέρμα, ειδικά στο κάτω μέρος του ποδιού, λεπτό δέρμα με σκούρα καφέ κηλίδες, κνησμό, εξανθήματα, σημάδια δερματίτιδας. Η αυξημένη διόγκωση προκαλεί δυσφορία κατά τη μετακίνηση.
 • Στάδιο 4Κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων - τα συμπτώματα είναι έντονα, εμφανίζονται επιπλοκές της νόσου, όπως θρομβοφλεβίτιδα, εκδηλώσεις τροφικών ελκών. Οι διογκωμένοι φλεβικοί οζίδια εμφανίζονται σοβαρά μέσω του αραιωμένου δέρματος του κάτω ποδιού, των ποδιών και των μηρών.
 • Στάδιο 5- εμφανίζει όλα τα συμπτώματα του 4ου σταδίου. Επιπλέον, η ασθένεια εξελίσσεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Ο αριθμός των τροφικών ελκών αυξάνεται ραγδαία, όπως και η συχνότητα των κρίσεων θρομβοφλεβίτιδας. Ο γιατρός σε αυτό το στάδιο καθορίζει μια αναπηρία με κιρσούς των κάτω άκρων.

Το κύριο καθήκον του ασθενούς και του γιατρού του είναι να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου πέρα ​​από τα αρχικά στάδια. Όσο πιο γρήγορα επικοινωνήσετε με έναν φλεβολόγο, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτόν να σταματήσει την ασθένεια.

Θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων

Μέθοδοι θεραπείας των κιρσών

Η ιατρική δεν σταματά, αλλά αναπτύσσει τις τελευταίες τεχνολογίες για την καταπολέμηση των φλεβικών ασθενειών. Η θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας συντηρητικές μεθόδους (φάρμακα, ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες), χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες στο σπίτι σε συνδυασμό με μασάζ.

Η επιδείνωση της εμφάνισης δεν είναι ολόκληρος ο κατάλογος πιθανών προβλημάτων. Επιπλοκές και αναπηρίες μπορούν να συμβάλουν. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μη χειρουργικών επιδράσεων σε προβληματικές περιοχές και η φυσιοθεραπεία για κιρσούς των κάτω άκρων είναι συχνά πιο αποτελεσματική στα πρώτα στάδια της νόσου:

 1. Η χρήση κρεμώδη παρασκευασμάτων, πηκτωμάτων, αλοιφών για κιρσούς των κάτω άκρων, αυτά τα φάρμακα φέρνουν αξιοσημείωτη ανακούφιση. Είναι εύκολο να εφαρμοστούν στην επιφάνεια και δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία.
 2. Η χρήση των βεντονικών - φάρμακα που ομαλοποιούν τη λειτουργία των φλεβών στις κιρσούς των κάτω άκρων.
 3. Έκθεση λέιζερ - Η μέθοδος ενδοφλέβιας διαγραφής φλεβών λέιζερ (ELOV) χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση των κιρσών. Η αρχή της διαδικασίας είναι να σταματήσει να λειτουργεί η φλέβα του προβλήματος λόγω της δράσης μιας δέσμης θερμότητας πάνω της. Οι χειρισμοί με λέιζερ πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία · δεν απαιτούνται περιορισμοί στα μέτρα και επιπλέον νοσηλεία. Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στο σπίτι αμέσως μετά τη διαδικασία.
 4. Η μαγνητοθεραπεία για κιρσούς των κάτω άκρων είναι μια σύγχρονη βοηθητική μέθοδος που προάγει την αραίωση του αίματος, διεγείρει τη ροή του αίματος και έτσι βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από τους ιστούς και την κορεσμό τους με οξυγόνο.
 5. Έκθεση RF - Το RF λειτουργεί σαν λέιζερ. Αποκλείουν το προβληματικό αγγείο από την κυκλοφορία του αίματος και έτσι εξαλείφουν τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών.
 6. Σκληροθεραπεία - περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ειδικού φαρμάκου στην αρρώστια φλέβα, το οποίο ευνοεί το κολλητήρι των τοιχωμάτων των αγγείων και την αυτο-απέκκριση από την κυκλοφορία του αίματος μετά από λίγο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται προκαταρκτική διαβούλευση με γιατρό και ειδική εξέταση.

Χειρουργικές επεμβάσεις για κιρσούς των κάτω άκρων

Οι καθυστερημένες επισκέψεις στο γιατρό, η παραμέληση της νόσου οδηγεί σε CVI (χρόνια φλεβική ανεπάρκεια) και στην ακατάλληλη ελάχιστα επεμβατική θεραπείαΣε τέτοιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση έρχεται στη διάσωση.

Χειρουργική επέμβαση για κιρσούς

Οι ακόλουθοι παράγοντες θεωρούνται ενδείξεις για εγχείρηση για κιρσούς των κάτω άκρων:

 • Η ασθένεια βρίσκεται σε σοβαρά στάδια, στα οποία τα τροφικά έλκη εκδηλώνονται όλο και περισσότερο.
 • ανάπτυξη θρομβοφλεβίτιδας;
 • Δυσφορία που σχετίζεται με υπερβολική κόπωση και οίδημα στα πόδια.

Η αρχή της χειρουργικής επέμβασης βασίζεται σε συντηρητικές τεχνικές για την εξάλειψη της προβληματικής φλέβας από το κυκλοφορικό σύστημα. Μόνο με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους τα αγγεία κολλούν μεταξύ τους και δένονται και αφαιρούνται και στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Υπάρχουν πολλές βασικές μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας για κιρσούς των κάτω άκρων:

 1. Η φλεβεκτομήείναι μια κλασική παραλλαγή χειρουργικής επέμβασης. Μικρές τομές (έως πέντε χιλιοστά) γίνονται στο δέρμα, μέσω του οποίου εισάγεται ένας ανιχνευτής και αφαιρείται η ασθενής φλέβα. Η διαδικασία διαρκεί όχι περισσότερο από δύο ώρες και δεν απαιτεί μακρά παραμονή στο νοσοκομείο.
 2. Miniflebectomy- διαφέρει από την κλασική φλεβεκτομή στο μέγεθος της τρύπας στο δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση, περιλαμβάνει ελάχιστα τρυπήματα που ελαχιστοποιούν το χρόνο αποκατάστασης και δεν αφήνουν ορατά σημάδια στο σώμα.
 3. Σύντομη απογύμνωση- απαιτείται ακριβής προσδιορισμός της θέσης της προβληματικής περιοχής. Καταργείται μόνο το επηρεαζόμενο τμήμα. Μετά τη διαδικασία δεν υπάρχουν άλλα ίχνη.
 4. Ανατομή των φλεβώνυπό τον έλεγχο ενός εξαιρετικά οπτικού ενδοκοπίου. Εγχύεται απευθείας στην αρρώστια φλέβα και η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μόνιτορ. Η εμπειρία και τα προσόντα ενός χειρουργού αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς επέμβασης.

Η χειρουργική επέμβαση επιλύει το πρόβλημα του φλεβικού πόνου, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μεταγενέστερα στάδια. Εσώρουχα συμπίεσης, ενετικά φάρμακα είναι η κύρια προϋπόθεση για την περίοδο αποκατάστασης. Συμβάλλουν στην πρόωρη ανάρρωση και την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων με λαϊκές θεραπείες

Λαϊκές θεραπείες για κιρσούς στα πόδια

Οι θεραπείες στο σπίτι καταλαμβάνουν μια ξεχωριστή θέση στη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων. Δεν χρειάζεται να διεκδικήσουμε την τεράστια σημασία τους, αλλά ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να μειώσει την αξιοπρέπεια τους. Τα βρασμένα αφέψημα, οι εγχύσεις και οι συμπιέσεις μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, να ανακουφίσουν το αίσθημα βαρύτητας και κόπωσης μετά από μια κουραστική μέρα.

Ως θεραπευτική επιλογή για τους κιρσούς των κιρσών, η παραδοσιακή ιατρική συνιστά βάμμα ρίζας καλαμιού σε κόκκινο κρασί για εσωτερική χρήση. Υπάρχουν επίσης συνταγές για εξωτερικό τρίψιμο.

Τα μη κλειστά μπουμπούκια σημύδας εγχύονται με 0, 5 λίτρα βότκας για 10 ημέρες. Όταν τελειώσετε, το προϊόν τρίβεται στο δέρμα.

Χρήσιμες συμπιέσεις για κιρσούς των κάτω άκρων από γιαούρτι με σκόρδο ή περιτυλίγματα με φρέσκα φύλλα λάχανου.

Δεν πρέπει να ελπίζετε για εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα. Τα κεφάλαια είναι κατάλληλα για προφυλακτικούς σκοπούς και για τη θεραπεία πρωτοπαθών κιρσών των κάτω άκρων, μαζί με φάρμακα που συνταγογραφούνται ξεχωριστά από τον γιατρό. Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε μέθοδο θεραπείας χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Μασάζ και γυμναστική για κιρσούς των κάτω άκρων

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μασάζ είναι από καιρό γνωστές στην ανθρωπότητα. Το μασάζ των κάτω άκρων με κιρσούς είναι επίσης ευεργετικό. Βελτιώνει τη ροή αίματος και λεμφαδένων, ομαλοποιεί τη φλεβική πίεση και ξεκινά μεταβολικές διαδικασίες στους ιστούς.

Η τεχνική μασάζ είναι περίεργη. Απαγορεύεται να αγγίζετε την πληγείσα περιοχή της φλέβας με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο ακριβώς γύρω από αυτήν. Το ελαφρύ τσίμπημα, η ευρεία λαβή και το χαϊδεύοντας είναι οι κύριες τεχνικές της διαδικασίας. Συνιστάται ο συνδυασμός μασάζ με διάφορες ασκήσεις.

Η άσκηση για κιρσούς των κάτω άκρων περιλαμβάνει την εκτέλεση μιας ολόκληρης σειράς μέτρων:

Γυμναστική κατά των κιρσών
 1. Ζέσταμα - πρέπει να ξαπλώσετε με τα πόδια σας ανυψωμένα για δύο έως τρία λεπτά. Πρέπει να ακουμπάτε σε έναν τοίχο ή άλλο λόφο, αυτή η θέση εγγυάται την απόλυτη χαλάρωσή σας.
 2. Άσκηση "ποδήλατο" - οι κινήσεις είναι πανομοιότυπες με την ποδηλασία. Μόνο η θέση του σώματος "ξαπλωμένη στο πίσω μέρος".
 3. Άσκηση "ψαλίδι" - τα ανυψωμένα άκρα διασχίζουν το ένα το άλλο για τουλάχιστον ένα λεπτό.
 4. Άσκηση για τους μυς του μοσχαριού - ενώ ξαπλώνετε στην πλάτη σας, λυγίστε ένα πόδι έτσι ώστε το γόνατο να φτάσει στο στήθος σας. Κάντε κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση ενώ κάνετε μασάζ στον προβληματικό μυ. Επαναλάβετε τη διαδικασία τέσσερις φορές με κάθε πόδι.
 5. Σηκωθείτε. Σηκώστε τον εαυτό σας στα δάχτυλα των ποδιών σας για τρία έως πέντε λεπτά και χαμηλώστε τον εαυτό σας στην αρχική θέση.
 6. Το γυμναστικό σύμπλεγμα ασκήσεων ή κινητικής θεραπείας για κιρσούς των κάτω άκρων εγγυάται ένα προληπτικό θεραπευτικό αποτέλεσμα, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της εκροής φλεβικού αίματος στην καρδιά και στην αύξηση του αγγειακού τόνου.

Είναι σημαντικό ο γιατρός όχι μόνο να εγκρίνει τις ασκήσεις για τις καθημερινές ασκήσεις, αλλά επίσης να διασφαλίζει ότι ο ασθενής τις κάνει σωστά χωρίς να επιβαρύνει περισσότερο τα αγγεία.

Πρόληψη των κιρσών των κάτω άκρων

Καλύτερα να αποτρέψετε το πρόβλημα παρά να το επιδιορθώσετε αργότερα! Οι ειδικοί προτείνουν ομόφωνα τα ακόλουθα μέτρα για την πρόληψη της νόσου:

 1. Μετακινηθείτε περισσότερο - αυτό μειώνει τον κίνδυνο κυκλοφοριακής συμφόρησης αίματος και λεμφών.
 2. Να ασκείστε τακτικά κατά των κιρσών.
 3. Τα παπούτσια πρέπει να είναι άνετα, η φτέρνα να μην υπερβαίνει τα τέσσερα εκατοστά.
 4. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο δεν λειτουργεί καλά στους τοίχους των αιμοφόρων αγγείων. Περιορίστε το χρόνο για ζεστά λουτρά.
 5. Μέτρα για την πρόληψη των κιρσών στα πόδια
 6. Προτιμάτε ένα ντους με αντίθεση, αυξάνει τη ροή του αίματος.
 7. Εστίαση σε φρέσκα λαχανικά, φρούτα και φυτικά προϊόντα. Μια ειδική διατροφή για κιρσούς των κάτω άκρων είναι ο «καλύτερος φίλος» της υγείας.
 8. Ενυδατώστε ξανά το σώμα σας με 2 λίτρα υγρού την ημέρα.
 9. Η εξάλειψη της κόπωσης, της λανθασμένης συνεδρίασης ή της άβολης θέσης κατά την ανάπαυση είναι η καλύτερη πρόληψη κατά των κιρσών των κάτω άκρων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια προοδευτική ασθένεια. Η θρομβοφλεβίτιδα και τα τροφικά έλκη μπορούν να αναπτυχθούν από ανώδυνα "αστέρια". Η ομορφιά, η ελευθερία από τον πόνο και η αίσθηση βαρύτητας στα πόδια μπορούν να επιτευχθούν ακολουθώντας τις απλές συστάσεις των ειδικών. Εάν έχετε την παραμικρή υποψία για οποιαδήποτε ασθένεια, απευθυνθείτε στο phlebologist. Να θυμάστε ότι οι κιρσοί δεν μπορούν να θεραπευτούν πλήρως, αλλά είναι δυνατόν να τις αποτρέψετε προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω ανάπτυξής τους. Υγεία!

16.09.2020