Μασάζ ποδιών κατά των κιρσών - πότε μπορείτε να το κάνετε αυτό και ποιες τεχνικές είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε

Είναι δυνατόν να κάνετε μασάζ στις κιρσούς

Οι κιρσοί απαιτούν σύνθετη θεραπεία που περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία και τη χρήση συντηρητικών και χειρουργικών μεθόδων. Ένας από τους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου είναι να κάνετε μασάζ των κιρσών.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της υγείας των φλεβών και τη μείωση της συμφόρησης. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συνιστούν τη χρήση τους χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό σας, καθώς ένα λανθασμένα επιλεγμένο μασάζ για κιρσούς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.

Είναι δυνατό να κάνετε μασάζ στις κιρσούς;

Η παραβίαση της φλεβικής κυκλοφορίας στα κάτω άκρα προκαλείται από την αδυναμία των φλεβών, αλλά συχνά η κύρια αιτία της νόσου είναι η ανεπαρκής μυϊκή ένταση. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί θεωρούν ότι το μασάζ των κιρσών είναι μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας της νόσου.

Απαιτείται μια θεραπεία με 10-12 συνεδρίες για να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων και να ανακουφιστούν τα συμπτώματα.

Ο κύριος στόχος των κιρσών είναι η μείωση του φορτίου στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και η αύξηση του τόνου τους. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας συντηρητικές μεθόδους. Ακόμη και ένα κλασικό χαλαρωτικό μασάζ κατά των κιρσών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς.

Με τη σωστή τεχνολογία μπορείτε:

 • βελτιώνει τη γενική κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων διευρύνοντας το φλεβικό τοίχωμα.
 • αυξάνει τη ροή του φλεβικού αίματος και μειώνει το φορτίο στις φλέβες αυξάνοντας τον μυϊκό τόνο.
 • για τη μείωση της συμφόρησης στους μαλακούς ιστούς αυξάνοντας τη μικροκυκλοφορία.
 • ανακουφίζει το πρήξιμο αυξάνοντας την αποστράγγιση των λεμφών.
Τι μασάζ μπορεί να γίνει με κιρσούς

Σύμφωνα με τα επίσημα πρότυπα, μόνο συγκεκριμένοι τύποι μασάζ μπορούν να πραγματοποιηθούν για κιρσούς. Επιπλέον, κατά την επιλογή, πρέπει να εστιάσετε στην τρέχουσα κατάσταση του ασθενούς, στο στάδιο της νόσου και στις επιπλοκές που σχετίζονται με αυτήν.

Δυστυχώς, τέτοιοι παράγοντες συχνά παραβλέπονται και πολλές γυναίκες δεν σκέφτονται τις συνέπειες των διαδικασιών. Δεν συμβουλευτείτε γιατρό σχετικά με το εάν είναι πιθανό ένα μασάζ κατά της κυτταρίτιδας με κιρσούς, βασίζεστε στην επιλογή ενός υπαλλήλου.

Ακόμα και ένας πιστοποιημένος ειδικός δεν μπορεί να αξιολογήσει όλους τους κινδύνους σε ασθενείς με κιρσούς. Στην καλύτερη περίπτωση, πριν από την πρώτη συνεδρία, θα ζητήσει πιστοποιητικό γιατρού, στη χειρότερη περίπτωση, θα αγνοήσει την παρουσία κιρσών.

Οι φλεβολόγοι λένε ότι ένα μασάζ ποδιών με κιρσούς πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά καθώς εξελίσσεται η ασθένεια.

Πιστεύεται ότι η ακατάλληλη φυσική δράση στους μαλακούς ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές:

 • επιπλέον τέντωμα των φλεβών με το σχηματισμό μεγάλων "θύλακες" στις οποίες μπορούν να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος.
 • ρήξη του τοιχώματος του αγγείου με επακόλουθη αιμορραγία.
 • φλεγμονή του αγγειακού τοιχώματος;
 • Απόσπαση θρόμβου που μπορεί να επιπλέει κατά μήκος του φλεβικού δικτύου στα εσωτερικά όργανα.

Πριν αποφασίσει εάν είναι δυνατό να γίνει μασάζ κατά των κιρσών, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε προκαταρκτική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να καθοριστούν καταστάσεις που εμποδίζουν τη χρήση αυτής της μεθόδου θεραπείας.

Αντενδείξεις

Μπορεί να υπάρχουν διάφορες αντενδείξεις για το μασάζ των κάτω άκρων με κιρσούς: από υπάρχουσες δερματικές βλάβες στην περιοχή του επιδιωκόμενου αποτελέσματος έως συστηματικές παθολογίες που μπορούν αμέσως να οδηγήσουν σε επιπλοκές από φυσική επίπτωση στον ιστό.

Οι απόλυτοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τεχνικές μασάζ για κιρσούς των ποδιών είναι:

πώς να κάνετε μασάζ για κιρσούς
 1. Οξείες φλεγμονώδεις και μολυσματικές διεργασίες. Άμεσες φυσικές επιδράσεις σε τέτοιες ασθένειες μπορεί να μεταδώσουν λοίμωξη ή θρόμβωση.
 2. Θρομβοφλεβίτιδα ή τάση σχηματισμού θρόμβων αίματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σπάσει με την επακόλουθη ανάπτυξη ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή θρομβοεμβολής των εσωτερικών οργάνων (συχνότερα των πνευμόνων).
 3. Υπέρταση βαθμού 3. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης ασκεί επιπλέον πίεση στις φλέβες και αυξάνει τον όγκο του φλεβικού αίματος. Μπορεί να υπάρχει υπερβολικό τέντωμα των τοιχωμάτων του αγγείου και ρήξη.
 4. Αθηροσκληρωτικές αγγειακές αλλαγές. Η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει διαχωρισμό της πλάκας των λιπιδίων, προκαλώντας θρόμβωση, ισχαιμία και άλλες επιπλοκές.

Απαγορεύεται αυστηρά να κάνετε μασάζ στα κάτω άκρα σε ασθενείς με δερματίτιδα και άλλες δερματικές παθήσεις στην περιοχή έκθεσης με κιρσούς.

Εκτός από την άνευ όρων, η μέθοδος έχει σχετικές αντενδείξεις. Για παράδειγμα, μια διαδικασία με ορισμένα έλαια ή τοπικά παρασκευάσματα δεν εκτελείται για όσους υποφέρουν από ατομική δυσανεξία στα χρήματα.

Η λίστα των αντενδείξεων μπορεί επίσης να εξαρτάται από τον τύπο του μασάζ:

 • Αντενδείξεις για μασάζ LPG για κιρσούς, τεχνικές κενού και αντι-κυτταρίτιδας είναι μια διαδικασία με αντιστάθμιση.
 • Το υδρομασάζ δεν χρησιμοποιείται για σημεία σχηματισμού τροφικού έλκους.
 • Η έκθεση σε παλμούς με ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές αντενδείκνυται σε αρρυθμίες και άλλες καρδιακές παθήσεις, επιληψία.

Σημαντικό!Μην αποκρύπτετε από τον ειδικό ή τον θεράποντα ιατρό εάν εμφανιστούν συνοδευτικές ασθένειες ή υποκείμενες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε άρνηση διεξαγωγής μιας συνεδρίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή.

Τύποι μασάζ για κιρσούς

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μασάζ ποδιών για κιρσούς, οι οποίοι έχουν ατομικά χαρακτηριστικά και επομένως χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά στάδια της νόσου και με διάφορες συνοδευτικές διαταραχές της υγείας. Δεν υπάρχουν πολλές τεχνικές στις οποίες υπερισχύει ένα έντονο αποτέλεσμα κατά της καρικώσεως. Οι περισσότεροι τύποι μασάζ ποδιών για κιρσούς προέρχονται από καλλυντικά. Πρόκειται για μια διαδικασία που περιλαμβάνει την κοιλότητα και την έκθεση στο κενό, τη λεμφική αποστράγγιση και τις σύγχρονες τεχνικές υλικού υγραερίου, υδρομασάζ και άλλες.

Η χρήση μασάζ με κοιλότητες για κιρσούς των κάτω άκρων επιτρέπεται μόνο στο στάδιο 1, στο οποίο δεν υπάρχουν ενδείξεις αποσυμπίεσης (ορατές φλέβες, ισχαιμία ιστού). Με την ανάπτυξη φλεβικής ανεπάρκειας, το κενό που δημιουργείται από τις τράπεζες βοηθά στην ομαλοποίηση της τριχοειδούς και της φλεβικής ροής του αίματος, στην απομάκρυνση του οιδήματος και στην ομαλοποίηση της διατροφής των ιστών. Σε μεταγενέστερα στάδια, καθώς και με χρόνιες κιρσούς, όλοι οι τύποι μασάζ κενού για κιρσούς, συμπεριλαμβανομένων των κονσερβοποιημένων φλεβών, αντενδείκνυνται.

Η χρήση μασάζ LPG για κιρσούς - μια πιο σύγχρονη τεχνική κενού - παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στα στάδια 1 και 2 της νόσου. Αυτή η τεχνική αντενδείκνυται σε χρόνιες και ταχέως εξελισσόμενες κιρσούς.

Η χρήση απαλών τεχνικών μασάζ λεμφικής παροχέτευσης για κιρσούς των ποδιών δικαιολογείται σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου, καθώς συνοδεύεται από στάσιμες διαδικασίες.

Με τη βοήθεια υλικού ή μηχανικής λεμφικής παροχέτευσης, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση με διάφορους τρόπους:

 • Αφαίρεση πρηξίματος;
 • Βελτίωση της διατροφής των ιστών και μείωση των ισχαιμικών αλλαγών.
 • αποκατάσταση της ροής του φλεβικού αίματος;
 • Εξαλείψτε τους μυϊκούς σπασμούς και μειώστε τον πόνο.

Το δημοφιλές μασάζ ποδιών για κυτταρίτιδα στις κιρσούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετική προσοχή και μόνο χωρίς επιφανειακές διασταλμένες φλέβες και έντονες ισχαιμικές αλλαγές. Στα αρχικά στάδια της νόσου, οποιαδήποτε τεχνική αυτού του τύπου θεραπείας είναι χρήσιμη, ειδικά εάν ο ασθενής είναι υπέρβαρος.

Στην περίπτωση των κιρσών, το αποτέλεσμα κατά της κυτταρίτιδας δεν πρέπει να συνοδεύεται από θέρμανση του ιστού. Σε ασθενείς με τέτοια διάγνωση, συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση αλοιφών θέρμανσης και προκαταρκτικής θέρμανσης των άκρων.

Ένα υδρομασάζ των ποδιών για κιρσούς είναι δυνατή σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου. Μπορεί να γίνει σε κομμωτήρια και εξειδικευμένες κλινικές, καθώς και στο σπίτι. Μια ειδική μπανιέρα υδρομασάζ ή κεφαλή ντους με πολλαπλές λειτουργίες πίεσης νερού μπορεί να χρησιμεύσει ως υδρομασάζ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θεραπευτικά διαλύματα με κανονικό ζεστό νερό κατά τις ακόλουθες διαδικασίες:

 • αιθέρια έλαια με συσφικτικά και τονωτικά αποτελέσματα.
 • αφέψημα χαμομηλιού ή καλέντουλας;
 • Εάν τα πόδια σας είναι πολύ κουρασμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφέψημα με χαλαρωτικό αποτέλεσμα (μέντα, δεντρολίβανο).

Για κιρσούς, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μηχανικά μασάζ οικιακής χρήσης για πόδια, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σπυράκια, μαλακές βελόνες ή δονούμενο εξάρτημα. Τέτοιες συσκευές είναι πιο αποτελεσματικές στα αρχικά στάδια των κιρσών και βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου σε χρόνια, σοβαρή φλεβική βλάβη.

Μασάζ ποδιών για κιρσούς στο σπίτι

Το κατ 'οίκον (ανεξάρτητο) αντισπασμωδικό μασάζ είναι μια προσιτή και εντελώς δωρεάν εναλλακτική λύση για όσους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να επισκεφθούν κλινική ή αίθουσα μασάζ. Το αυτο-μασάζ των ποδιών με κιρσούς είναι η ίδια ανάγκη με τη λήψη φαρμάκων από το στόμα και τη χρήση εξωτερικών μέσων.

Για να διασφαλιστεί ότι η έκθεση δεν βλάπτει τα πλοία, πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες:

 • Πριν κάνετε ένα μασάζ για κιρσούς, συμβουλευτείτε έναν γιατρό και ακολουθήστε τις συστάσεις του.
 • μελετήστε προσεκτικά τη βιβλιογραφία που περιγράφει διάφορες τεχνικές και επιλέξτε τον τύπο έκθεσης ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση και το βαθμό των κιρσών.
 • μελετήστε αντενδείξεις και εκτιμήστε την κατάστασή σας, χωρίς να αγνοήσετε τα σημάδια αλλαγών που εμποδίζουν τη χρήση τεχνικών μασάζ.

Για να μπορέσετε να κάνετε μασάζ ποδιών με κιρσούς στο σπίτι, χρειάζεστε όχι μόνο θεωρητικές γνώσεις, αλλά και ειδικό εξοπλισμό: μασάζ, κρέμες και τζελ, ειδική κεφαλή ντους (εάν έχει επιλεγεί υδρομασάζ), καθώς και εσώρουχα συμπίεσης, τα οποία χρησιμοποιούνται αμέσως μετά τη συνεδρίαπρέπει να σφίξετε. . . Συνιστάται να τα αγοράσετε σε ειδικά καταστήματα.

Διαδικασία

Ο αλγόριθμος για μασάζ των κάτω άκρων με κιρσούς είναι τυπικός για κάθε τύπο διαδικασίας:

 1. Ξεκούραση και ανακούφιση του κυκλοφορικού συστήματος των άκρων. Συνιστάται να ξαπλώσετε 10 έως 30 λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίας και να τοποθετήσετε τα πόδια σας σε ένα μαξιλάρι ή κύλινδρο έτσι ώστε να είναι λίγο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας.
 2. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τη διαδικασία αμέσως μετά το διάλειμμα, χωρίς να σηκωθείτε ή να μετακινηθείτε. Αρκεί να καθίσετε σε μια άνετη καρέκλα ή στην άκρη του κρεβατιού με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.
 3. Πριν από ένα μασάζ ποδιών, πρέπει να εφαρμοστεί στο δέρμα ένα αντι-σπασμωδικό (μια βεντονική κρέμα ή αλοιφή που συνταγογραφείται από γιατρό). Δεν είναι απαραίτητο να το απλώσετε σε ολόκληρη την επιφάνεια των ποδιών - αρκεί να πιέσετε το φάρμακο στην παλάμη του χεριού σας και να το θερμάνετε ελαφρώς.
 4. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε την πρόσκρουση από το κάτω μέρος των ποδιών και να ανεβείτε σταδιακά από τα πόδια στους γοφούς.
 5. Είναι απαραίτητο να πραγματοποιείτε ομαλές κινήσεις και χωρίς ξαφνικά τραύματα και πίεση. Το εύρος κίνησης είναι μεγάλο. Κατά την εκτέλεση υδρομασάζ, πραγματοποιούνται κυκλικές κινήσεις με περιορισμένο πλάτος.
 6. Σε μέρη όπου οι φλέβες της αράχνης και οι προεξέχουσες φλέβες είναι ορατές, η πίεση στον ιστό πρέπει να είναι ελάχιστη.

Κάθε πόδι πρέπει να τρίβεται για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στη συνέχεια, πάρτε την αρχική θέση - ξαπλώστε με τα πόδια σας ελαφρώς υψωμένα - και μείνετε σε αυτό για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να φορέσετε ρούχα συμπίεσης.

Εάν υπάρχει αίσθηση καψίματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, το δέρμα έχει γίνει απαλό χρώμα, αυξάνεται το πρήξιμο και ο πόνος, θα πρέπει να σταματήσει.

Απαιτούνται τουλάχιστον 10 συνεδρίες αυτο μασάζ για θετική δυναμική. Πρέπει να υπάρχει διάστημα 1 ή 2 ημερών μεταξύ των μεμονωμένων θεραπειών. Το καθημερινό μασάζ για κιρσούς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

05.09.2020