Πρόληψη των κιρσών στα πόδια: τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε

Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και περίπου το 15% των ανδρών είναι οι κιρσοί στα πόδια. Σε αυτήν την ασθένεια, τα αγγεία στα πόδια (φλέβες) που επιστρέφουν πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα αίμα και μεταβολικά απόβλητα προϊόντα παραμορφώνονται, διευρύνονται, χάνουν τον τόνο τους και εμφανίζονται κάτω από το δέρμα.

Εκτός από τα καλλυντικά ελαττώματα, οι αλλαγές στη δομή των φλεβών και η μειωμένη ροή του αίματος οδηγούν σε δυσάρεστες αισθήσεις στα πόδια, ακόμη και πόνο, οίδημα και αίσθημα βαρύτητας. Ενώ υπάρχουν διάφορα ιατρικά εργαλεία και διαδικασίες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία, είναι σημαντικό να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα από την αρχή μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια των κιρσών - αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου, του πρήξιμου, των κουρασμένων ποδιών και των εξωτερικών καλλυντικών ελαττωμάτωνx / p>

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Οι κιρσώδεις φλέβες, που συνήθως ονομάζονται κιρσοί, είναι σοβαρές αλλαγές στο τοίχωμα της φλέβας, η αδυναμία των οποίων, υπερβολικό τέντωμα, λόγω του οποίου εμφανίζονται σκούρα μπλε ή μοβ στριμμένες πρησμένες φλέβες κάτω από το δέρμα. Στο αρχικό στάδιο, μπορούν να εμφανιστούν μικρά «αστέρια» που αποτελούνται από μεγεθυμένα τριχοειδή αγγεία, μικρά στεφάνια και έπειτα μεγαλύτερα.

Οι φλέβες έχουν ειδική δομή: εκτός από το ελαστικό τοίχωμα, έχουν επίσης μικρές βαλβίδες (τσέπες) που εμποδίζουν το αίμα να ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι κιρσοί σχηματίζονται όταν οι βαλβίδες στα τοιχώματα των φλεβών εξασθενίζουν, τεντώνονται, παραμορφώνονται και δεν κλείνουν εντελώς. Το υπερβολικό τέντωμα των τοιχωμάτων και των ελαττωμάτων της βαλβίδας προκαλεί τελικά το αίμα να ρέει άσχημα από τα αγγεία, επιβραδύνοντας την κίνησή του και ακόμη και σταματώντας το. Αρχικά, οι μικρές φλέβες εμφανίζονται με τη μορφή «αστεριών» ή ποδιών αράχνης και στη συνέχεια εμφανίζονται παχύτερες στριμμένες φλέβες.

Άλλα συμπτώματα των κιρσών μπορεί να εκδηλωθούν ως:

 • Καίγοντας μοσχάρι, αίσθημα παλμών,
 • δυσφορία στα πόδια, αίσθημα βαρύτητας ή πόνο,
 • μυϊκές κράμπες, κράμπες, πιο αισθητές τη νύχτα,
 • πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων,
 • ξηρό ή φαγούρα, ανοιχτόχρωμο δέρμα που φαίνεται πιο λεπτό από το υγιές δέρμα

Εάν υπάρχει τάση ανάπτυξης κιρσών ή εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, υπάρχουν διάφορες διαδικασίες που θα ανακουφίσουν την ταλαιπωρία και τον πόνο στα πόδια, θα βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και θα σφίξουν τις φλέβες.

Κίνηση και σωματική δραστηριότητα

Κολύμπι για την πρόληψη των κιρσών

Η τακτική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Η συστολή των μυών βοηθά στην ώθηση του αίματος που έχει συσσωρευτεί στις φλέβες. Η άσκηση βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ένας άλλος αρνητικός παράγοντας που συμβάλλει στις κιρσούς.

Η άσκηση χαμηλής έντασης βοηθά στη συστολή των μυών του μοσχαριού. Δουλεύετε χωρίς υπερβολικό άγχος.

Οι αποτελεσματικές ασκήσεις χαμηλού αντίκτυπου περιλαμβάνουν:

 • κολύμπι;
 • go;
 • ποδηλασία,
 • Γιόγκα.

Κάλτσες και καλσόν συμπίεσης

Διατίθενται κάλτσες συμπίεσης από τα περισσότερα φαρμακεία και ορθοπεδικά καταστήματα. Διανέμουν την πίεση στα πόδια και συμπιέζουν τα τοιχώματα των φλεβών από έξω. Βοηθά στην κίνηση του αίματος στην καρδιά και στην ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στα κάτω άκρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν καλσόν συμπίεσης μήκους γόνατος διατήρησαν πιέσεις μεταξύ 18 και 21 mmHg. Μειώθηκε ο πόνος και η ταλαιπωρία που σχετίζεται με κιρσούς μέσα σε μια εβδομάδα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε κάλτσες και καλσόν με γιατρό ή επαγγελματία κομμωτηρίου, ώστε να μην συγχέετε τον βαθμό συμπίεσης.

φυτικά εκχυλίσματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα καστανιάς αλόγου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου στα πόδια, της βαρύτητας και του κνησμού του δέρματος σε άτομα με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (αυτή είναι η κύρια αιτία των κιρσών).

Μια μελέτη επισκόπησης διαπίστωσε ότι το θαλάσσιο εκχύλισμα πεύκου και το εκχύλισμα σκούπας κρεοπωλείου μπορεί να μειώσει το πρήξιμο ή το οίδημα των ποδιών, το οποίο συχνά σχετίζεται με κιρσούς.

Τα φυτικά εκχυλίσματα και τα αιθέρια έλαια πρέπει να αραιώνονται πριν εφαρμοστούν στο δέρμα ή να χρησιμοποιηθούν σε διαχύτη αρωματοθεραπείας.

Αλλαγή διατροφής

Διατροφή για κιρσούς

Τα αλμυρά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο συμβάλλουν στο πρήξιμο, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των αστραγάλων. Έτσι, η μείωση των αλμυρών τροφίμων μπορεί να ελαχιστοποιήσει την κατακράτηση νερού. Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως αμύγδαλα και φιστίκια, βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία των κιρσών μειώνοντας την κατακράτηση νερού στο σώμα. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει:

 • αμύγδαλα και φιστίκια,
 • φακές και λευκά φασόλια,
 • πατάτα;
 • φυλλώδη λαχανικά,
 • ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός και ο τόνος.

Η διαιτητική ίνα βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του εντέρου και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό καθώς το στρες μπορεί να βλάψει τις βαλβίδες ή να φράξει το αίμα στις φλέβες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:

 • ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια,
 • βρώμη, σιτάρι και λιναρόσπορος,
 • Προϊόντα ολικής αλέσεως.

Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κιρσούς. Έτσι, όταν χάσετε επιπλέον κιλά μπορεί να μειώσει την πίεση στις φλέβες, να μειώσει το πρήξιμο και την ταλαιπωρία.

Φλαβονοειδή σε τρόφιμα

Η προσθήκη τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή στη διατροφή σας βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου κιρσών. Τα φλαβονοειδή είναι βιολογικά δραστικές ουσίες που βελτιώνουν τη ροή του αίματος, εξασφαλίζουν ομοιόμορφη ροή αίματος και μειώνουν την πιθανότητα συγκέντρωσης αίματος στις φλέβες. Βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στις αρτηρίες και στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, στην ανακούφιση του στρες στις φλέβες και στη μείωση του κινδύνου των κιρσών.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή περιλαμβάνουν:

 • Λαχανικά: κρεμμυδάκια, πιπεριές, σπανάκι και μπρόκολο,
 • εσπεριδοειδή και σταφύλια, κεράσια, μήλα και βατόμουρα,
 • κακάο,
 • σκόρδο.

Φυτικά φάρμακα

Μερικά συμπληρώματα βοτάνων συσφίγγουν τις φλέβες και μειώνουν την παραμόρφωση τους. Πιστεύεται ότι η λήψη εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού μπορεί να μειώσει το πρήξιμο των ποδιών και άλλα συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, αν και υπάρχουν σήμερα λίγα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του. Εάν πίνετε φάρμακα αραίωσης αίματος, αποφύγετε τη λήψη εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιών ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με το φάρμακο και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Επιλογή του κατάλληλου ρουχισμού

Επιλογή ρούχων για κιρσούς

Το να φοράτε σφιχτά, σφιχτά, συνθετικά ρούχα μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στα πόδια σας. Φορώντας χαλαρά, αναπνεύσιμα ρούχα που δεν περιορίζουν την παροχή αίματος στο κάτω μέρος του σώματος, βελτιώνεται η ροή του αίματος προς τις φλέβες και μειώνεται η παραμόρφωση της βαλβίδας.

Απαγορεύεται επίσης να φοράτε σφιχτά και σφιχτά παπούτσια. Τα στενά παπούτσια ασκούν πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλούν πόνο. Συνιστάται να επιλέξετε παπούτσια με ορθοπεδικά πέλματα.

Το να φοράτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια ή μια άνετη, ανθεκτική σόλα αντί για ψηλά τακούνια μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από κιρσούς στα πόδια.

Τα πόδια πρέπει να ανυψώνονται πιο συχνά

Ανυψώστε τακτικά τα πόδια σας προς τα πάνω, ιδανικά στο ίδιο ύψος με την καρδιά σας ή υψηλότερα, βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος. Αυτό μειώνει την πίεση στις φλέβες των ποδιών και η βαρύτητα βοηθά το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά ομαλά. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να σηκώσετε τα πόδια σας εάν σκοπεύετε να καθίσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως πότεΒ. Όταν εργάζεστε ή ξεκουράζεστε.

Μασάζ

Με απαλό μασάζ στα πόδια, τα πόδια και τους μηρούς σας, το αίμα μπορεί να παραμείνει στις φλέβες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απαλά λάδια μασάζ ή ενυδατικά για καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφύγετε την πίεση απευθείας στις φλέβες, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τους εύθραυστους ιστούς. Όχι λιγότερο χρήσιμο μασάζ με πίδακες νερού στο ντους, συμπεριλαμβανομένου ενός μασάζ αντίθεσης.

Σταθερή κίνηση

Αποφύγετε να καθίσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν πρέπει να καθίσετε στη δουλειά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια να σηκωθείτε και να κινηθείτε, ή τουλάχιστον να αλλάζετε συχνά θέσεις έτσι ώστε το αίμα από τα πόδια να ρέει εντελώς μέσω των φλεβών.

Αποφύγετε να καθίσετε σταυροπόδι καθώς αυτό μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τη ροή του αίματος στα πόδια και τα πόδια σας και να επιδεινώσει τα προβλήματα κυκλοφορίας.

Μέθοδος θεραπείας για κιρσούς

Θεραπεία των κιρσών

Εάν τα προληπτικά μέτρα στο σπίτι δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση των φλεβών σας, υπάρχει σοβαρή δυσφορία, πόνος και πρήξιμο, τότε απαιτείται ιατρική θεραπεία για να απαλλαγείτε από κιρσούς.

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τα ακόλουθα:

 • Ενδοθερμική αφαίρεση.Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιεί θερμότητα για να σφραγίσει τις προσβεβλημένες φλέβες.
 • Φλεβεκτομή εξωτερικών ασθενώνΟ γιατρός διαπερνά το δέρμα και αφαιρεί τις κιρσούς μέσω μικρών τομών. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ουλές,
 • Σκληροθεραπεία.Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ειδικό αφρό για το κλείσιμο των φλεβών που έχουν υποστεί βλάβη. Το αίμα ρέει μέσω του φλεβικού συστήματος παράκαμψης,
 • Απολίνωση και απομάκρυνση.Σε αυτήν τη διαδικασία, οι κιρσοί αφαιρούνται χειρουργικά ·
 • Λειτουργίες με λέιζερ.Έντονες αναλαμπές φωτός κατευθύνονται στη φλέβα, προκαλώντας την εξασθένιση.
 • Ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση.Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα εισάγεται στο πόδι έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να δει καλύτερα τι συμβαίνει στις φλέβες. Οι φλέβες αφαιρούνται μέσω αρκετών μικρών τομών.

Μελλοντικές προβλέψεις

Οι κιρσοί προκαλούν δυσφορία και καλλυντικά ελαττώματα. Η πρόληψη των κιρσών στο σπίτι είναι δυνατή και οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια για να απαλλαγείτε από ορατά ελαττώματα και να θεραπεύσετε τις ίδιες τις φλέβες.

24.08.2020